Η Θεσσαλονίκη στις φλόγες: Η τελευταία πράξη της μεγάλης γιορτής που αφιερώθηκε στη μνήμη της πόλης (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Η τελευταία φάση της εντυπωσιακής αναπαράστασης της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης άρχισε πριν από λίγο επί της πεζοδρομημένης Λεωφόρου Νίκης.

Χώρος συγκέντρωσης το κτίριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης, στο νούμερο 63 της Λεωφόρου Νίκης, το σημείο όπου σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη.

Ο χώρος μεταμορφώθηκε χάρη σε ένα γιγάντιο video

mapping από τους Mark & The koksinel, ομάδα visual artists, ενώ ηθοποιοί αφηγούνται βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Καλλιτέχνες του δρόμου με φωτιές και η Φιλαρμονική του Δήμου οδήγησαν στη συνέχεια τον κόσμο που παρακολουθεί το δρώμενο προς την πλατεία Αριστοτέλους, παιανίζοντας εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου εκείνων των ημερών της φωτιάς.

Στο γυάλινο περίπτερο της Αριστοτέλους, μεταξύ Ολύμπιον και Electra Palace, οι Beforelight έστησαν μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από την πυρκαγιά.

Στις εξωτερικές πλευρές του Περιπτέρου της Αριστοτέλους τοποθετήθηκε μια παχιά επίστρωση στάχτης. Εσωτερικά, το Περίπτερο φωτίζεται με σειρά προβολέων μεγάλης έντασης, δημιουργώντας ένα έντονο, wash κόκκινου χρώματος σε διαβαθμίσεις. Ο συμμετέχων περαστικός καλείται να “ξύσει” είτε με το χέρι του είτε με τη βοήθεια κάποιων εργαλείων αυτήν την επιφάνεια και να επιτρέψει στο κόκκινο φως να απλωθεί στο δρόμο.

Με έναν τρόπο, το υλικό που απομένει μετά τη φωτιά, η στάχτη, γίνεται το ενδιάμεσο στοιχείο που ενώνει τον κάτοικο με τη συλλογική μνήμη της πόλης για το συγκεκριμένο γεγονός. Ο συμμετέχων καλείται να “ξύσει” τη μνήμη της πόλης του με τα ίδια του τα χέρια, και να την αφήσει να ξεχυθεί στο δημόσιο χώρο.

Στο ύψος της νότιας πλευράς της πλατείας, μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, πήρε φωτιά και ολοκλήρωσε με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.

Τη στιγμή της καύσης έπαιζε η μπάντα του Γ' Σώματος Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα