Η ισπανική βουλή ψηφίζει για την άρση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Σήμερα θα ψηφίσει η Γερουσία της Ισπανίας υπέρ ή κατά της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Άρθρο 155, για την Καταλονία.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αρνήθηκε χθες να προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές στην βορειοανατολική αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας.

Έτσι εξανέμισε τις ελπίδες όσων ήλπιζαν σε μία κίνηση, που θα κατεύναζε την πολιτική αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, που με τη

σειρά της θα επιταχύνει την επέμβαση της Μαδρίτης για την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης στην περιοχή.

Πάντως, έως σήμερα δεν έχει γίνει σαφές, εάν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία θα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του Άρθρου 155, ή απλώς θα το κρατήσει ανενεργό στην πράξη, επισείοντάς ως νομιμοποιητικό επιχείρημα εναντίον των καταλανικών διεκδικήσεων.

Ακόμη κι εάν σήμερα η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Άρθρο 155, μεταξύ αυτών και της καθαίρεσης της κυβέρνησης, ο Πουτζδεμόν θα παραμείνει στη θέση του έως το Σάββατο, που θα δημοσιευθεί το διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία δεύτερη επίπτωση της ομιλίας του Πουτζδεμόν, που καταδεικνύει το ρήγμα που έχει προκληθεί στο στρατόπεδο—τουλάχιστον των συντηρητικών—δυνάμεων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, ήταν η παραίτηση του μετριοπαθούς συμβούλου (υπουργού) Επιχειρηματικότητας Σάντι Βίλα, ο οποίος τόνισε πως οι προσπάθειές του για να λειανθεί το έδαφος προς την κατεύθυνση του διαλόγου «απέτυχαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα