Η ανακοίνωση της ΟΜ ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για τηλεοπτικές άδειες, αγωγές και ΕΣΡ

Για ορθότητα της πολιτικής της κυβέρνησης, αναφορικά με την απόφαση του ΕΣΡ, που ορίζει ως τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις επτά δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες, πανελλαδικής εμβέλειας, το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση ΜΜΕ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα,

όπως αναφέρει η απόφαση αυτή «δικαιώνει την επιμονή της «να μπει σε τάξη» το τοπίο της ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης, με γνώμονα πάντα, το κοινωνικό δικαίωμα της ελεύθερης, σφαιρικής και αντικειμενικής ενημέρωσης και τα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο».

Παράλληλα, καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις αγωγές του τηλεοπτικού σταθμού Star και ζητά να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις από το κανάλι.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΣΡ που ορίζει πως η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις επτά δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες, πανελλαδικής εμβέλειας, θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ, με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 245 εκατομμύρια ευρώ, καταδεικνύει σε σημαντικό βαθμό την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για την διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Κυρίως όμως δικαιώνει την επιμονή της «να μπει σε τάξη» το τοπίο της ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης, με γνώμονα πάντα, το κοινωνικό δικαίωμα της ελεύθερης, σφαιρικής και αντικειμενικής ενημέρωσης και τα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο.

Η απόφαση για το τίμημα αντιστοιχεί στην δυναμική και στις οικονομικές δυνατότητες του υπάρχοντος ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος και κινείται στην κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η μέχρι τώρα στάση των ιδιοκτητών των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αυτών που για χρόνια λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις τους σε καθεστώς παρανομίας και ασυδοσίας, κρίνεται ως καταδικαστέα και αποτελεί ύβρις για την δημοκρατία, την ενημέρωση και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεπίτρεπτο, οι επιχειρηματίες που όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισαν τεράστια κέρδη, κατέχοντας χωρίς κανένα τίμημα τις δημόσιες συχνότητες, να επιδιώκουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς ασυδοσίας και να απολαμβάνουν, σε βάρους του ελληνικού λαού, προνόμια και απαλλαγές που θυμίζουν ολιγαρχικά τριτοκοσμικά ή μαφιόζικα καθεστώτα. Ευθύνες πρώτιστα φέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που με τις πολιτικές τους δημιούργησαν, ανέχθηκαν και πριμοδότησαν αυτό το ασύδοτο καθεστώς παρανομίας, παραοικονομίας, διαπλοκής και ελέγχου της ενημέρωσης.

Η τελευταία μάλιστα σπουδή των ιδιοκτητών του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ να καταθέσουν αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου αλλά και κατά των υπουργών Ενημέρωσης και Οικονομικών Ν. Παππά και Ε. Τσακαλώτου και του Γ.Γ. Ενημέρωσης Λ. Κρέτσου, ζητώντας αποζημίωση 32,4 εκατ. ευρω, για διαφυγόντα κέρδη λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο των ΜΜΕ, αποτελεί, εκτός από ορόσημο θράσους και ολιγαρχικής αλαζονείας, εχθρική και επιθετική ενέργεια που στοχοποιεί και προσβάλει την κυβέρνηση της Αριστεράς και την ελληνική δημοκρατία. Προφανώς για τους ιδιοκτήτες των, χωρίς άδεια, και γι αυτό παράνομων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στην Ελλάδα δεν κυβερνούν οι πολίτες και η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά οι καναλάρχες και οι δυνάμεις και τα συστήματα διαπλοκής. Οι ιδιοκτήτες του ΣΤΑΡ, προφανώς με τις ευλογίες των κομμάτων της διαφθοράς και διαπλοκής, δείχνουν τη νέα επιχειρηματική κουλτούρα στη χώρα, που εκτός από αγωγές κατά των εκλεγμένων κυβερνήσεων, περιλαμβάνει και πογκρόμ απολύσεων καθώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παράλληλα με τις αγωγές, οι ιδιοκτήτες του ΣΤΑΡ προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, στέλνοντας στο Καιάδα της ανεργίας 21 τεχνικούς του τηλεοπτικού σταθμού.

Η Οργάνωση ΜΜΕ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ:

- Καταγγέλλει ως απαράδεκτες και καταδικάζει τις αγωγές των ιδιοκτητών του ΣΤΑΡ σε βάρος του δημοσίου και παράλληλα εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της στα τρία κυβερνητικά στελέχη, συντρόφους Ν. Παππά, Ε. Τσακαλώτο και Λ. Κρέτσο.
- Καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει, με κάθε θεσμικό - δημοκρατικό τρόπο και μέσο, την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσω ενημέρωσης, με βασικό κριτήριο το κοινωνικό συμφέρον και την ελεύθερη ενημέρωση, λαμβάνοντας υπόψη της και τις επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις των Ομοσπονδιών και Ενώσεων του κλάδου.
- Καλεί επίσης το υπουργείο Εργασίας και όλα τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ενημέρωση, όπου το εργασιακό τοπίο, στην εποχή της επιτροπείας, με ευθύνη των επιχειρηματιών των ΜΜΕ, χαρακτηρίζεται από ακραία ανασφάλεια με μαζικές απολύσεις, αδήλωτη και κρυμμένη - εξαρτημένη εργασία κι απλήρωτα δεδουλευμένα, γεγονός που αλλοιώνει και υποβαθμίσει κατάφορα την ποιότητα της Ενημέρωσης.
- Να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις στο ΣΤΑΡ, η ενημέρωση είναι κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό. Προσλήψεις, όχι απολύσεις στα κανάλια...»

Keywords
Τυχαία Θέματα