Γιούνκερ: Παράθυρο ευκαιρίας για την Ε.Ε. μετά από 10 χρόνια κρίσης

Tο όραμά του για την αναγέννηση της ΕE παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιούκερ υποστήριξε πως «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ενα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα»

Ακόμη, τόνισε ότι «είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο

ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025».

Ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου ξένων επενδύσεων

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε τη θέσπιση ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μέτρο αυτό απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής... ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», σημείωσε.

Εξάλλου, εστίασε και στην ανάγκη η Ε.Ε. να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

«Η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της ΥΠΟΙΚ»

Ως προς τα ευρωπαϊκά οικονομικά ζητήματα είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό ΔΝΤ και πως για αυτό το ζήτημα η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, η Ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Ε.Ε. και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Ξεκαθάρισε ωστόσο τη θέση του ότι η Ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό.

Σχεδιάζεται νέα βιομηχανική στρατηγική

Μεταξύ άλλων, ο Γιούνκερ δήλωσε «σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία και διατύπωσε την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες.

Μεταναστευτική κρίση

Αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση δήλωσε ότι η Ιταλία διασώζει την τιμή της Ευρώπης και την επαίνεσε για την επιμονή και τη γενναιοδωρία της, ενώ δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος στις σκανδαλώδεις συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη.

Η Ε.Ε. θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα