Γ. Σταθάκης: Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία

Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, "καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση

από το Γερμανικό Κοινοβούλιο - κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί", ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξη προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε: "Όπως πλέον παραδέχονται όλες οι πλευρές, η ελληνική κυβέρνηση έπραξε όσα της αναλογούσαν. Η συμφωνία περιλαμβάνει, όμως, δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επικύρωση από τη Βουλή των σχετικών μέτρων. Αυτό «πάει πακέτο» με το δεύτερο σκέλος, που αφορά τη ρύθμιση του χρέους, στο συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει συζητηθεί. Εδώ υπάρχει η απόφαση του προηγούμενου Eurogroup, πάνω στην οποία βασίστηκαν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν το Δεκέμβρη. Η ίδια απόφαση προβλέπει επίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα πρώτα έχει συμφωνηθεί να εγκριθούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ενεργοποιηθούν με τη λήξη του προγράμματος. Τα μακροπρόθεσμα, εφόσον χρειαστούν, θα συζητηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και άρα ξεκάθαρα η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από την άλλη πλευρά. Εμείς επιμένουμε να ζητάμε μια λύση η οποία θα οδηγεί τη χώρα σε ασφαλή δρόμο. Θέση την οποία συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική. Σε αυτή τη βάση καλείται να λάβει αποφάσεις το επόμενο Eurogroup.

Η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για μία σειρά από λόγους: Αρχικά για εμάς, επειδή χρειαζόμαστε τη συμφωνία για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Είναι, όμως, καταληκτική και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο - κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί. Τέλος η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία εκ των πραγμάτων, καθώς δεν μπορεί να παρατείνεται η αβεβαιότητα.

Δεδομένου ότι όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση και αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να ανταμειφθούν, πιστεύω ότι όλοι θα επιδείξουν την αναγκαία βούληση για να έχουμε συμφωνία στο προσεχές Eurogroup".

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για νέα δεδομένα που δημιουργούν αισιοδοξία για τις προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται σε περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τόσο τη διερεύνηση όσο και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και την εντυπωσιακή ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο και επισημαίνει ότι τα ΕΛΠΕ, η ExxonMobil και η Total εκδήλωσαν ενδιαφέρον για έρευνες στο Ιόνιο και περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Στάθάκης ξεκαθαρίζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρία Paneuropean του ομίλου Λάτση που είναι βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ (λέγοντας ότι "πρέπει να υπάρχει συνεργασία" αλλά και ότι η εντυπωσιακή κερδοφορία της τελευταίας διετίας πρέπει να πιστωθεί στη σημερινή διοίκηση), και τη διοίκηση της ΔΕΗ ("Αρμόδια για τη διαπραγμάτευση είναι η κυβέρνηση, η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ").

Keywords
Τυχαία Θέματα