Φωτίου: Ιδρύουμε ενιαία αρχή απονομής προνοιακών επιδομάτων και φέρνουμε νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία

Την ίδρυση ενιαίας αρχής απονομής προνοιακών επιδομάτων ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα: «Κοινωνίες σε μετάβαση-Παιδιά σε κίνδυνο». Παράλληλα, η κ. Φωτίου γνωστοποίησε, ότι μέσα στο μήνα, έρχεται νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία. Όπως είπε, ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσουν τρία ηλεκτρονικά μητρώα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόζει το υπουργείο, τα τελευταία χρόνια, με στόχο να ανακουφιστεί, εκεί που χρειάζεται, μία από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά.

«Οι πολιτικές μας επικεντρώνονται στα ασυνόδευτα, στα σχολικά γεύματα, καθώς και στα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα και υφίστανται τους κινδύνους της ιδρυματοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Φτιάξαμε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), τον Συνήγορο του Παιδιού και άλλους φορείς, δύο εργασίες με τις προδιαγραφές για το επιστημονικό προσωπικό που πρέπει να συνοδεύει τα ανήλικα και τις τεχνικές προδιαγραφές των χώρων που θα τα υποδεχτούν.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ετοιμάσαμε σχέδιο νόμου σχετικά με την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων. Ειδικότερα, κρίσιμη μάζα είναι τα 25 παιδιά και αυτό καθορίζει τον ανώτατα αριθμό ασυνόδευτων, τα οποία πρέπει να συνοδεύονται από 11 ειδικούς επιστήμονες. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την, όσο το δυνατόν, πιο ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ζωή τους στις καινούργιες συνθήκες. Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα έφηβοι. Είναι «οι έφηβοι του πολέμου» αυτοί που έχουν επιλεγεί από τις οικογένειές τους, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για τη γη της επαγγελίας. Υπάρχουν, βέβαια και ασυνόδευτα ανήλικα που ταξιδεύουν, για να επανενωθούν με τις οικογένειες».

«Η ουσία παραμένει ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να βρεθούν σε περιβάλλοντα ασφαλή. Είχαμε την ιδέα να αξιοποιήσουμε αχρησιμοποίητα κτίρια που ανήκουν στην Πρόνοια, προκειμένου να φιλοξενηθούν πολλά απ? αυτά. Το εγχείρημα ήταν επιτυχημένο και δημιουργήσαμε περίπου 1.000 θέσεις για ασυνόδευτα σε τέτοια ιδρύματα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι νέες δομές βρίσκονται σε παρακείμενες, ήδη υφιστάμενες, δομές κοινωνικής πρόνοιας που φιλοξενούν παιδιά» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε δε, ότι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής που εφαρμόζεται, αναφορικά με τα παιδιά, αφορά στα σχολικά γεύματα. «Η κρίση στη χώρα μας έφερε την παιδική φτώχεια σε σημεία δραματικά. Όταν αναλάβαμε, η υλική αποστέρηση, δηλαδή η στέρηση των παιδιών από υλικά αγαθά, άγγιζε το 45% και ο κίνδυνος φτώχειας το 34,6%. Είναι τα στοιχεία που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας από τη Unicef και αφορούν δεδομένα του 2014» είπε, όπως γράφει το ΑΜΠΕ, η κ. Φωτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα