"Έτοιμοι για μία νέα προσπάθεια, καινούρια ομάδα η Εθνική"

Θανάσης Σκουρτόπουλος, Κώστας Μίσσας και Τάκης Τσαγκρώνης μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου για το νέο ξεκίνημα της Εθνικής Ελλάδας, που έχει ως αφετηρία τους πρώτους προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019.

Η ΕΟΚ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου ενόψει των πρώτων αναμετρήσεων της Εθνικής μας ομάδας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Τάκη Τσαγκρώνη, να παίρνει πρώτος τον λόγο και να τονίζει αρχικά: «Είναι

κάπως ανάποδα τα πράγματα, αλλά έχουμε να κάνουμε με ένα νέο μοντέλο που είχε προαναγγελθεί από το 2011 και ο προγραμματισμός ήταν από το 2015. Δεν ήταν κάτι το ξαφνικό. Ελπίζαμε να έχουμε τη συμπαράσταση όλων. Βρισκόμαστε όμως σε μια κατάσταση που ελπίζουμε ως το τέλος να βρεθεί λύση. Η ομοσπονδία είναι έτοιμη για όλα και για όποια θέματα έχετε απορίες θα μπορέσουμε να τα λύσουμε».

Για το ποιος θα πάρει την απόφαση για το αν θα κληθούν ή όχι παίκτες: «Υπάρχουν 24 παίκτες που έχουν δηλωθεί. Θα κλήθούν και οι 24 παίκτες που έχουν δηλωθεί στις 19 του μήνα. Γιατί ψάχνουμε να βρούμε θέρμά στην Ομοσπονδία ή στην FIBA και όχι στην Ευρωλίγκα; Γιατί οι σύλλογοι δεν πιέζουν την Ευρωλίγκα να πάρει απόφαση; Έχουν κληθεί 24 παίκτες. Το τι θα γίνει είναι άλλο ζήτημα. Εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα. Είμαστε Εθνική Ελλάδος. Κανείς δεν μπορεί να σας πει κάτι άλλο».

Σχετικά με το αν θα παρέμβει η ΕΟΚ στη διαμάχη με την Euroleague, ο Τάκης Τσαγκρώνης τόνισε: «Είχα πει και στο παρελθόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο παράξενο. Οι παίκτες έχουν γίνει τα εξιλαστήρια θύματα. Οι ομάδες θα τους επιτρέψουν αν θα βρεθούν σε αυτό το σημείο και για να αποφύγουν τον οποιοδήποτε έλεγχο τα ρίχνουν στους παίκτες. Η ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση».

Για τα μέτρα της FIBA περί τραυματιών: «Αυτό δεν το προβλέπει η FIBA. Είναι μέσα και στον Νόμο που υπάρχει. Η FIBA έχει βάλει τις κατευθύνσεις και οι ομοσπονδίες ακολουθούν τους κανόνες. Αυτό είναι το ζήτημα. Είσαι μέλος μιας μεγάλης ομοσπονδίας. Όταν υπογράφτηκε το καταστατικό της FIBA είχε την έγκριση της πολιτείας. Όλα είναι μέσω του νόμου. Ό,τι ισχύει σε κάθε ομοσπονδία, αυτό και θα εφαρμοστεί».

Για το αν η ΕΟΚ είναι υπέρ των παραθύρων της FIBA: «Το θέμα των παραθύρων δεν είναι σημερινό. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι από αυτούς που μετείχαν. Η Εθνική ομάδα δεν έχει δώσει επίσημο αγώνα στην Ελλάδα. Αυτό φέρνει αποξένωση από τον κόσμο. Με δεδομένο ότι μας δίνεται η δυνατότητα να παίξουμε στην Κρήτη, ενώ η Εθνική Γυναικών παίζει στην Κοζάνη. Όπως καταλαβαίνετε δίνεται η δυνατότητα να παίξει η Εθνική στην περιφέρεια. Κύριος στόχος είναι η Εθνική να παίζει στη χώρα της».

Μίσσας: "Ευχή να βρεθεί λύση για το καλό του ελληνικού μπάσκετ"

Ο τεχνικός σύμβουλος των εθνικών ομάδων, Κώστας Μίσσας ανέφερε: «Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως αναμφισβήτητα η κατάσταση είναι διαφορετική με όλα αυτά τα παράθυρα. Η λογική πως θα μπορούσε η Εθνική ομάδα να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, άρα θα έχει και μια διαφορετική μορφή. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, που αναμφισβήτητα θα πρέπει να λυθούν και να είσαι προετοιμασμένος για όλα. Ευχή είναι να έχει βρεθεί μια λύση για το καλό του ελληνικού μπάσκετ».

Σχετικά με το νέο σύστημα, ο Κώστας Μίσσας τόνισε: «Τα παράθυρα δίνουν τη δυνατότητα να βρεθούν παίκτες με κίνητρα και το συναισθηματικό κομμάτι να είναι πιο έντονο λόγω εθνικής. Είναι όπως στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που θα παίξει ρόλο. Ποιος θα είναι ο τρόπος συμπεριφοράς σε σχέση με το ΝΒΑ. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για τις εθνικές. Πάρα πολλά προβλήματα σε σχέσημ με την παρουσία παικτών, αλλά και τη δύναμη που έχουν, καθώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κάθε παίκτης 18-19 ετών που αξίζει, πάει στο ΝΒΑ».

Για το πώς μπορεί να λυθεί το θέμα με την απουσία παικτών του ΝΒΑ, ο έμπειρος προπονητής ανέφερε: «Το θέμα είναι πως σε όλη αυτή τη διαδικασία, σε τελική ανάλυση το πρόβλημα έρχεται στο μπάσκετ. Αν θέλετε να το προχωρήσουμε, κάποια στιγμή τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα είναι αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ. Τα χρήματα εκεί είναι σε τεράστιο επίπεδο».

Σκουρτόπουλος: "Θα χρησιμοποιήσουμε και τους 24 παίκτες μας"

Ο προπονητής της Εθνικής, Θανάσης Σκουρτόπουλος ανέφερε αρχικά από την πλευρά του: «Είναι μια νέα προσπάθεια για την Εθνική. Με τη συνεργασία όλων σας. Με το καινούργιο σύστημα δημιουργείται ένα πρόβλημα και ξεκινά μια νέα πορεία με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χρειάζεται δουλειά απ’ όλους για να έρθει η πρόκριση.

Όσον αφορά τις κλήσεις, σαν πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να καλούμε 24 παίκτες για κάθε παράθυρο. Μέσα στα δύο επόμενα παιχνίδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τους 24 παίκτες. Ο βασικός σκοπός ήταν να υπάρχουν παιδιά της Euroleague, να υπάρχουν παιδιά που διακρίνονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι όλα παιδιά που έχουν πετύχει διάκριση και να είναι και παιδιά από τις μικρές Εθνικές, ώστε να αποκτούν επαφή με την Εθνική Ανδρών και εάν μπορούν στη συνέχεια να πάρουν συμμετοχή. Έτσι, καταλήξαμε στους 24 παίκτες. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει εξέλιξη. Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου θα υπάρχουν εξελίξεις και θα έχει ξεκαθαρίσει το πράγμα. Μέχρι τότε όλοι είναι ενεργοί».

Σχετικά με τις κλήσεις, ο έμπειρος τεχνικός τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε το μάξιμουμ των νικών για να μεταφέρουμε τις νίκες στον επόμενο γύρο. Είμαστε μια καινούργια ομάδα και θα παίξουμε στην αρχή με την Αγγλία. Έχει έναν υψηλό βαθμό δυσκολίας, όμως όποιος παίξει θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του. Εμείς δεν πτοούμαστε. Τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε θα την κάνουμε και θα παλέψουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί και στις καλές και στις κακές μέρες. Όποιος κι αν βρεθεί στην 12άδα είναι έτοιμος για το καλύτερο. Αν κρίνω και κάποιες δηλώσεις, αυτές ανταποκρίνονται στο πνεύμα. Δεν αμφιβάλλω ούτε έχω να φοβηθώ για κάτι. Όλοι νιώθουν μια ικανοποίηση για να δείξουν το κάτι παραπάνω».

Για την επόμενη μέρα των προκριματικών: «Τα παιδιά αυτά θα έχουν προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες. Βάζοντας και τα παιδιά από Ευρωλίγκα και ΝΒΑ θα μπορούμε να φτιάξουμε το καλύτερο δυνατό γκρουπ. Κάποια παιδιά ακουμπούσαν την Εθνική ομάδα. Ο Σάκοτα συζητιέται πολλά χρόνια στην Εθνική. Τώρα έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τους όρους και να δείξει πως άξιζε και πιο πριν την ευκαιρία. Προσπαθούμε να μαζέψουμε όλα τα πράγματα και όταν φτάσουμε στην τελική επιλογή θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό γκρουπ».

Σχετικά με το πρόγραμμα των προκριματικών: «Δεν μπορώ να προβλέψω. Έχω κάνει κι εγώ υπολογισμό. Το πρόγραμμα ως τον Φεβρουάριο είναι αυτό. Ενδεχομένως υπάρξουν αλλαγές. Εμείς πάμε για το μάξιμουμ ως τον Φεβρουάριο. Και μετά τον Ιούνιο δεν θα έχουμε πρόβλημα με τους παίκτες της Euroleague. Τα εκτός έδρας παιχνίδια θα είναι τα δύσκολα, αλλά κάθε νίκη είναι σημαντική και για την επόμενη φάση. Πρέπει να πάμε στο μάξιμουμ από την αρχή! Νίκη με έναν πόντο έστω. Όλα βοηθούν ώστε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη στην επόμενη φάση».

Για το αν μπορούν να βγουν νέοι... ήρωες: «Είναι μια πραγματικότητα της ζωής. Αυτό δημιουργεί συνθήκες για την επόμενη μέρα. Έχουμε κάποια παιδιά με εμπειρίες, όπως ο Βασιλόπουλος. Μέσα από αυτά τα παιδιά μπορούν να βρεθούν παίκτες που θα γίνουν... ήρωες. Μέσα από την Εθνική έχουν κάνει το κάτι σπουδαίο αρκετοί παίκτες».

Για το αν θα υπάρξει μια βάση για την Εθνική, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τόνισε: «Δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά. Υπάρχουν 4 παιδιά από τη Νέων και είναι σε καλά προγράμματα. Για παράδειγμα προτιμήθηκε κάποιος παίκτης από τον Καββαδά. Και η απόφαση της FIBA τον φέρνει στην ΑΕΚ. Υπάρχουν 7-8 παιδιά ως βάση της Εθνικής. Σε αυτούς θα προσθέτουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ενδεικτικά αναφέρω τον Λούντζη και τον Χαραλαμπόπουλο. Φέτος έχει δοθεί μια... πάσα σε νεότερους παίκτες και ανταποκρίνονται. Αυτό είναι καλό για την Εθνική και το ελληνικό μπάσκετ. Θα ωφεληθούν και οι σύλλογοι. Υπάρχει μια μικρή μαγιά».

Για το πρόγραμμα των προκριματικών: «Έχουμε κάνει μια πρώτη εκτίμηση. Στο Ισραήλ έχει γίνει μια νέα προσπάθεια. Για τις άλλες 2 ομάδες βρίσκονται στο μικρότερο βεληνεκές. Οι Άγγλοι αλλάζουν παιδιά κάθε χρόνο, όμως τώρα θα είναι σχεδόν ίδια ομάδα, ενώ η Εσθονία θα διεκδικήσει το μάξιμουμ. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε όλα τα παιδιά στη διάθεσή μας. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την ομάδα το συντομότερο δυνατό. Αυτό μέσα από τη δουλειά και μέσα από τις σχέσεις που θα υπάρξουν».

Για το αν η Εθνική μπορεί να πετύχει κάτι καλύτερο με το νέο σύστημα: «Δεν κριτικάρω το παλιό σύστημα. Σαν μια απλή ανάγνωση, θα υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος επαφής ανάμεσα σε ομοσπονδία και ομάδες. Θα υπάρχουν και τα δυνατά παιχνίδια. Τουλάχιστον στα επίσημα παιχνίδια θα υπάρχουν δυνατοί αγώνες που θα πρέπει να παλέψεις κια μέσα από αυτή τη ζύμωση μόνο καλό θα βγει».

Σχετικά με το προπονητικό επιτελείο: «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα. Είχαμε τη τύχη να έχουμε δύο πολύ ικανούς προπονητές. Στη λογική αυτή θα πάμε. Έχουμε κάποιες σκέψεις. Πολύ σύντομα θα τα ανακοινώοσουμε. Θα υπάρξουν εξελίξεις σύντομα. Δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι ακόμα».

Για τους λόγους που επιλέγουν οι παίκτες ακόμα και 10ήμερο συμβόλαιο στο ΝΒΑ: «Η εποχή που ζούμε είναι δύσκολη. Υπεράνω όλων είναι το οικονομικό κριτήριο, οπότε ακόμα και ένα 10ήμερο συμβόλαιο στο ΝΒΑ μπορεί να αποφέρει πολλά λεφτά. Οπότε στην Ευρώπη της κρίσης παίζει και αυτό πολύ μεγάλο ρόλο».

Πηγή: sdna.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα