Ένα παιδικό "αυτοκινητάκι" 5.000 ετών! (VIDEO)

Μινιατούρα ιππήλατου άρματος βρέθηκε σε τάφο μικρού παιδιού, σε προϊστορική νεκρόπολη της νότιας Τουρκίας.

Πολλοί από εμάς είχαμε αυτοκινητάκια υπό κλίμακα, Μatchbox, Corgi ή Norev, όταν ήμασταν παιδιά.

Αυτό λοιπόν είναι το αρχαιότερο παιχνίδι “Matchbox” στον κόσμο, αφού φτιάχτηκε πριν πέντε χιλιετίες.

Το βρήκαν Τούρκοι αρχαιολόγοι μέσα σε τάφο μικρού παιδιού, κατά την ανασκαφή σε αρχαία νεκρόπολη, στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Το αρχαίο άρμα-παιχνίδι βρέθηκε ανάμεσα σε άλλα κτερίσματα, μεταξύ των οποίων και μια κουδουνίστρα.

«Σε έναν από τους

τάφους, βρήκαμε ένα τετράτροχο ιππήλατο άρμα σε μινιατούρα, ένα παιδικό παιχνίδι, μαζί με μια κουδουνίστρα που είχε το σχέδιο ενός πουλιού», δήλωσε στην Hurriyet Daily News ο Yusuf Albayrak, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Harran.

«Στους παιδικούς τάφους έθαβαν παιδικά παιχνίδια. Έτσι ξέρουμε ότι υπήρχαν κουδουνίστρες για τα παιδιά πριν 5.000 χρόνια».

Το άρμα, φτιαγμένο από πηλό, βρέθηκε σε ένα μέρος που θεωρείται ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς στον κόσμο, στο Sogmatar, 80 χιλιόμετρα από την Urfa (την αρχαία Έδεσσα), στο βόρειο άκρο της λεγόμενης «Εύφορης Ημισελήνου» όπου ξεκίνησε η γεωργία.

Ο Celal Uludagğ, επικεφαλής των ανασκαφών στο Sogmatar, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι το παιχνίδι χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού κι έχει φτιαχτεί για γόνους βασιλέων.

«Μας δείχνει ότι υπήρχε η αίσθηση της τέχνης και η αίσθηση του παιχνιδιού στα παιδιά εδώ και 5.000 χρόνια», είπε ο Uludagğ. «Αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό και θα εκτεθεί στο μεγαλύτερο μουσειακό σύμπλεγμα της Τουρκίας».

Η αρχαιολογική ομάδα ανασκάπτει πάνω από 100 τάφους γύρω από ένα ύψωμα που ανακάλυψαν πριν πέντε χρόνια. Η περιοχή δείχνει να είναι θρησκευτικό κέντρο κάποιου αρχαίου πολιτισμού που λάτρευε τη θεότητα της σελήνης.

Δείτε το βίντεο του πρακτορείου Anadolu:

Πηγή: drive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα