Ελεύθεροι κατασκηνωτές που συνελήφθησαν στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής μιλούν στο Thestival για την περιπέτειά τους

Πρώτη Αυγούστου, 6.30 το πρωί, στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής. Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές που έχουν στήσει τις σκηνές τους στην όμορφη παραλία της Σιθωνίας, κοιμούνται. Στο σημείο φτάνουν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, οι οποίοι προχωρούν στη σύλληψη συνολικά δώδεκα ατόμων, έξι Ελλήνων, τεσσάρων Σκοπιανών και δύο Βούλγαρων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και δύο Θεσσαλονικείς, ο Πάρης και ο Κώστας, οι οποίοι μίλησαν στο Thestival για

την περιπέτειά τους αλλά και για το τί σημαίνει για τους ίδιους το ελεύθερο κάμπινγκ.

“Τρόπος ζωής το ελεύθερο κάμπινγκ”

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο νεαροί κατασκήνωναν στις Καβουρότρυπες. Για τους ίδιους, το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί τρόπο ζωής και μοναδική εμπειρία, αντίστοιχη ίσως με αυτή του Survivor, όπως λένε. «Στην ουσία πας κάπου χωρίς κανόνες, μέσα στη φύση και αυτό που μ’ αρέσει είναι ότι βρίσκεσαι μακριά από την τεχνολογία, ηρεμείς» αναφέρει ο Πάρης, με τον Κώστα να συμπληρώνει πως «το κάναμε για τη φάση».

Οι έλεγχοι της αστυνομίας κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης άρχισαν στα μέσα του καλοκαιριού, εντάθηκαν ωστόσο μετά το περιστατικό τραυματισμού ενός Σέρβου τουρίστα και του παιδιού του στις Καβουρότρυπες, από έκρηξη σε γκαζάκι, στις 29 Ιουλίου. Ο άντρας και το παιδί χρειάστηκε να μεταφερθούν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι βέβαιο ότι την επόμενη φορά που θα θελήσουν να κατασκηνώσουν σε μη οργανωμένο χώρο, θα το σκεφτούν καλύτερα.

Ο Πάρης και ο Κώστας δεν φαίνονται να πτοούνται από τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς, δείχνουν να γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει το ελεύθερο κάμπινγκ. “Όταν κατασκηνώσαμε στη Χαλκιδική δεν γνωρίζαμε τί είχε γίνει λίγες μέρες πριν με τους Σέρβους τουρίστες. Όμως τέτοιου είδους περιστατικά δεν μας φοβίζουν, διότι ξέρουμε εκ των προτέρων ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι, συνεπώς όταν επιλέγουμε την ελεύθερη κατασκήνωση, οφείλουμε να είμαστε και προσεκτικοί” τονίζει ο Πάρης.

Οι δύο 24χρονοι πιστεύουν ότι το περιστατικό τραυματισμού των τουριστών αλλά και οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τους φορείς του τουρισμού στη Χαλκιδική έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να κινητοποιηθεί η αστυνομία, καθώς, όπως λένε, τα περασμένα έτη “δεν υπήρχε τόση αυστηρότητα”. “Τα προηγούμενα χρόνια οι έλεγχοι είχαν σαφώς μικρότερη έκταση. Αλλά όπως και να ‘χει, θα πρέπει να γίνονται εκ των προτέρων και όχι απλώς να πηγαίνουμε ένα πρωί και να μαζεύουμε κόσμο” αναφέρει ο Κώστας.

Στα κρατητήρια

Σχετικά με την εμπειρία της σύλληψης, όπως λένε χαρακτηριστικά οι δύο νέοι στο Thestival, οι αστυνομικοί κυριολεκτικά τους έπιασαν στον ύπνο! Ωστόσο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα, καθώς οι άνδρες της αστυνομίας ήταν ήρεμοι και οι κατασκηνωτές συνεργάσιμοι.

“Από την αρχή μέχρι και το κρατητήριο οι αστυνομικοί ήταν ευγενικοί με όλους μας χωρίς να υπάρξει κάποιο έκτροπο. Η διαδικασία διήρκησε περίπου πέντε ώρες και στη συνέχεια μας άφησαν ελεύθερους” αναφέρει ο Πάρης.

Ωστόσο, το μοναδικό μελανό σημείο, όπως εξομολογούνται, ήταν ότι ενώ τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Νικολάου, σε απόσταση περίπου 40 χλμ από τις Καβουρότρυπες, δεν υπήρχε τρόπος επιστροφής στον χώρο της κατασκήνωσης. “Το γεγονός αυτό προκάλεσε προβλήματα, κυρίως στους αλλοδαπούς, οι οποίοι έμειναν στο έλεος του Θεού, σε μια ξένη χώρα ” επισημαίνει ο Κώστας.

Όσο για το εάν θα το ξαναέκαναν μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια; Και οι δύο δήλωσαν ξεκάθαρα: «Ναι, θα το ξανακάναμε!». Δεν αποκλείεται λοιπόν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οι δύο νεαροί θα βρεθούν και πάλι σε κάποιο από τα κολπάκια της Χαλκιδικής για να στήσουν τις σκηνές τους. Άλλωστε, ότι και να γίνει από δω και πέρα, η διαδικασία τους είναι γνωστή!

Keywords
Τυχαία Θέματα