Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης: Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα προσφυγική - Λυπηρό να βρωμίζεται από μερικές δεκάδες φασιστών

Ανακοίνωση με αφορμή τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου εξέδωσε η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, καταδικάζοντας τις επιθέσεις στις καταλήψεις ΕΚΧ Σχολείο και Libertatia.

«Την Κυριακή 21/1/2018 διοργανώθηκε στην πόλη μας συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Το συλλαλητήριο διαφημιζόταν επί 2 εβδομάδες από τα ΜΜΕ -με σχεδόν καθημερινά δημοσιεύματα-, τοπικά καταστήματα (το πατριωτικό αίσθημα των οποίων είναι τόσο αγνό ώστε για κάθε ευρώ που έδωσαν για το “εθνικό μας ζήτημα”

ανταμείφθηκαν με την ανάρτηση της φίρμας τους ως “χορηγός επικοινωνίας” σε φλάιερ και αφίσες), τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, παπάδες, ναζιστικές ομάδες, θρησκευτικές γκρούπες και διάφορους άλλους εθνικιστές και παρατρεχάμενους. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε κατά τις 14:00 με κόσμο να έχει συγκεντρωθεί στην παραλία από νωρίτερα. Και τι δεν είδαμε σε αυτή την ακροδεξιά φιέστα που μας γέμισε “εθνική υπερηφάνεια”: ναζιστές υπόδικους βουλευτές να παρελαύνουν κορδωμένοι, ακροδεξιούς ποικίλων εθνικοπατριωτικών αυτοπροσδιορισμών που κανονικά βγαίνουν από το σπίτι τους κοιτώντας πρώτα 5 φορές απ’ το μπαλκόνι να βρίσκονται επιτέλους κάπου που είναι αποδεκτοί, τύπους και τύπισσες με παραδοσιακές φορεσιές να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, κάτι άλλους τύπους ντυμένους καρναβάλια, φέροντες ασπίδες και κράνη (!), κάτι “λεβεντο”-καβαλάρηδες από την Κρήτη (!): με λίγα λόγια δεδηλωμένους νεοναζί, κρυφο-φασίστες, χουντο-παπάδες και χριστιανοταλιμπάν, ψεκασμένους, ευυπόληπτους ακροδεξιούς πολιτικούς, στρατόκαυλους και ό,τι άλλο πιο σάπιο και σιχαμένο είχε να επιδείξει ο σύγχρονος ελληνικός “πολιτισμός”, δίπλα- δίπλα με τους κατά τα άλλα “φιλήσυχους” πατριώτες. Αν και, όπως φάνηκε, μία πολύ μικρή μερίδα των τελευταίων απώθησε, για λίγο τουλάχιστον, τους μαυροντυμένους και κουκουλωμένους ναζί -με αποτέλεσμα οι ναζί να ανοίξουν και κάποια κεφάλια- συνυπεύθυνοι για την νομιμοποίηση της παρουσίας των νεοναζί σε δημόσιο χώρο αλλά και για όσα άλλα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, ήταν όλοι όσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στέκονται δίπλα- δίπλα με τους Κασιδιάριδες αυτού του κόσμου», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία, «αρχικά επιτέθηκαν στην κατάληψη ΕΚΧ Σχολείο. Η ομάδα των φασιστών κινήθηκε επί της Βασ. Όλγας από όπου και επιτέθηκε στο κτήριο φωνάζοντας «αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει». Η επίθεση αποκρούστηκε με ευκολία από την περιφρούρηση του κτηρίου, η οποία πλαισιώθηκε από συντρόφους και συντρόφισσες διαφόρων συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και η δική μας».

Επιπλέον, όπως συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, «μετά την επίθεση στο ΕΚΧ Σχολείο, άλλη ομάδα φασιστών επιτέθηκε στην κατάληψη Libertatia επί της Λ. Στρατού. Φέροντας το πανό του “κύκλου Ιδεάπολις” (ακόμα μία φασιστική γκρούπα της πλάκας που δεν τολμά να ανακοινώσει την έδρα της) για τη Μακεδονία και φωνάζοντας συνθήματα για την “εθνική αντίσταση” επιτέθηκαν στην περίφραξη του κτηρίου και πέταξαν πυρσούς στο εσωτερικό του. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες της κατάληψης, οι οποίοι βρίσκονταν τη στιγμή της επίθεσης στην αντί-εθνικιστική συγκέντρωση της Καμάρας, μετέβησαν στην κατάληψη και αποκατέστησαν τις βλάβες του κτηρίου. Δύο ώρες μετά οι φασίστες επιτέθηκαν εκ νέου στην κατάληψη με μολότοφ και φωτοβολίδες, προκαλώντας πυρκαγιά η οποία οδήγησε στον ολοσχερή εμπρησμό του κτηρίου»

Αναφερόμενοι στη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, σημειώνουν: «σχετικά με τις δηλώσεις του Μπουτάρη για τον εμπρησμό της Libertatia: “Το κτίριο κάηκε από δύο αντιφρονούσες ομάδες ΠΑΟΚτσήδων. Οι μισοί ήταν υπερεθνικιστές , οι άλλοι ήταν αναρχικοί” δήλωσε αυτός ο γίγαντας της πολιτικής. Βγάζει μάτι η αγωνία κάθε λογής κοπρόσκυλων, μπάτσων, δημοσιογράφων, δημαρχαίων να αποπολιτικοποιήσουν τη ναζιστική επίθεση».

H ανακοίνωση καταλήγει επισημαίνοντας πως «τόσο στην επίθεση στον ΕΚΧ Σχολείο όσο και σε αυτή στη κατάληψη Libertatia, πρωτοστάτησαν άτομα με διακριτικά του ΠΑΟΚ. Κατά τον εμπρησμό, μάλιστα, της δεύτερης, αναγράφηκε στον εξωτερικό τοίχο της αυλής το σύνθημα “ΠΑΟΚ 4. Μακεδονία γη ελληνική”. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα προσφυγική, μια ομάδα των απόκληρων, μια ομάδα των προσφυγικών γειτονιών και της φτωχολογιάς. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς την ιστορία, τον πολιτισμικό και κοινωνικό πλούτο αυτού του σωματείου να χρησιμοποιείται και να βρωμίζεται από μερικές δεκάδες φασιστών, που τα καπηλεύονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα