ΕΚΤ: Αυξήθηκε ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον Μάρτιο

Αύξηση κατέγραψε ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον μήνα Μάρτιο, ενώ ο ευρύτερος δείκτης κυκλοφορίας χρήματος στην ευρωζώνη, επιβραδύνθηκε κατακόρυφα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Ο δανεισμός σε μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αυξήθηκε 3,3% το Μάρτιο σε σχέση με το ανοδικό αναθεωρημένο 3,2% του προηγουμένου μήνα, ενώ η αύξηση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 3% από το 2,9%.

Η αγορά ομολόγων περίπου 2,5

τρισ. ευρώ στα τρία τελευταία χρόνια από την ΕΚΤ, είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους δανεισμού και την αύξηση της χορήγησης δανεισμού, με την ελπίδα αναζωπύρωσης της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Ενώ οι προσπάθειες έχουν φέρει αρκετά αποτελέσματα, η ανάπτυξη φαίνεται να έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, εγείροντας ανησυχίες ότι η ΕΚΤ ίσως δυσκολευτεί να αποσύρει το πρόγραμμα στήριξης και ίσως χρειαστεί να παράσχει υποστήριξη για την οικονομία, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένουν τώρα οι αγορές.

Ο δανεισμός παραμένει επίσης χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν προ κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο τραπεζικός τομέας κάθε άλλο παρά υγιής είναι.

Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του δείκτη προσφοράς χρήματος Μ3, επιβραδύνθηκε στο 3,7% το Μάρτιο από το 4,2% πριν από ένα μήνα, έναντι προσδοκιών για πτώση στο 4,1%.

Keywords
Τυχαία Θέματα