Έγινε δεκτή τροπολογία που εξυπηρετεί τους κληρικούς - εκπαιδευτικούς του εξωτερικού, τις Μητροπόλεις και τα Μοναστήρια

Με 149 ψήφους, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κ. Γαβρόγλου, αποδέχτηκε τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές: Μάρκος Μπόλαρης, Νάσος Αθανασίου, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία

Τελιγιορίδου, Αντώνης Συρίγος, Γεώργιος Ουρσουζίδης, Γεωργία Γεννιά, Ιωάννης Καραγιάννης, Παναγιώτα Βράντζα, και Θεόδωρος Παραστατίδης σχετικά με ζητήματα που αφορούν στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό, στη λειτουργία των ελληνικών μοναστηριών και στην εκπροσώπηση των Μητροπόλεων.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που εισηγήθηκαν οι προαναφερόμενοι Βουλευτές με την πρώτη της παράγραφο διασφαλίζει την μισθοδοσία εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό ως κληρικοί στα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και δραστηριοποιούνται συγχρόνως στο έργο της εκπαίδευσης προς όφελος του απόδημου Ελληνισμού.

Η τρίτη παράγραφος της τροπολογίας δίνει οριστικό τέλος σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Επίσκοποι της ελληνικής επικράτειας κατά την συνδιαλλαγή τους με το Δημόσιο. Στο εξής ο Μητροπολίτης εκτός από πνευματικός προϊστάμενος της Μητρόπολης είναι και νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της Μητρόπολής του.

Με την παράγραφο 3β της τροπολογίας τυποποιείται ως προϋπόθεση η κατοχή ελληνικής ιθαγένειας για τους εκλογείς μοναχούς, τους εκλόγιμους μοναχούς ή τους δυνάμενους να διοριστούν σε θέσεις Ηγουμένων Μονών που είναι Ν.Π.Δ.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα