Έφυγε από την ζωή ο ομότιμος καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Θέμης Κουϊμτζής

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε σήμερα από την ζωή ο ομότιμος καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θέμης Κουϊμτζής.

Διετέλεσε πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα από το 2006 ως το 2019.

Ακόμη διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 1990 έως τον Απρίλιο του 1994. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας τέθηκε σε λειτουργία

για πρώτη φορά ο βιολογικός καθαρισμός και ολοκληρώθηκε η μελέτη για την τελική φάση του έργου.

Βιογραφικό

Αντιπρόεδρος του Τμήματος Χημείας
▪ Διευθυντής Τομέα Φυσικής Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας
▪ Μέλος Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας
▪ Μέλος του Συμβουλίου Προστασίας του Περιβάλλοντος του Υπουργείου Βόρειας Ελλάδας από το 1978 έως το 1982
▪ Μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης για τον έλεγχο των βιομηχανιών της ΒΙ.ΠΕ.Θ. από το 1987 έως το 2004
▪ Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1987 έως το 1990.
▪ Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Συνδέσμου Χημικών Βορείου Ελλάδος.
▪ Πρόεδρος δύο επιτροπών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων του Οργανισμού 'Υδρευσης Θεσσαλονίκης (1987- 1989).
▪ Αντιπρόεδρος της Μεσογειακής Επιστημονικής 'Ενωσης Προστασίας του Περιβάλλοντος (MESAEP) από το 1989 έως το 1992
▪ Πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο του 1990 έως τον Απρίλιο του 1994. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά ο βιολογικός καθαρισμός και ολοκληρώθηκε η μελέτη για την τελική φάση του έργου.
▪ Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης από τον Ιούλιο του 1990.
▪ Επιστημονικώς Υπεύθυνος Δικτύου Περιβαλλοντικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας.
▪ Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Προστασίας του Δέλτα του Αξιού.
▪ Μέλος της Επιτροπής "'Ανθρωπος και Βιόσφαιρα" της UNESCO από το 1999 έως το 2002.
▪ Επιστημονικώς υπεύθυνος του Ανθρώπινου Δικτύου Αξιολόγησης της Ρύπανσης των Επιφανειακών Νερών (1996-1998). Στο δίκτυο συμμετείχαν καθηγητές ΑΕΙ και ειδικοί επιστήμονες από Χημικές Υπηρεσίες του Κράτους και ιδιωτικούς φορείς. Στόχος του Δικτύου ήταν η αξιολόγηση των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των αποβλήτων και των επιφανειακών νερών (λίμνες, ποτάμια).
▪ Επιστημονικώς υπεύθυνος του Ανθρώπινου Δικτύου Ελέγχου της Ποιότητας των Νερών (2000-2002). Στο δίκτυο συμμετείχαν καθηγητές ΑΕΙ, επιστημονικοί εκπρόσωποι Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευση από όλη την Ελλάδα, ειδικοί επιστήμονες από Χημικές Υπηρεσίες του Κράτους και ιδιωτικούς φορείς. Στόχος του Δικτύου ήταν η αξιολόγηση των παραμέτρων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού.
▪ Αιρετός Συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ από το 2003 έως το 2005.
▪ Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα από το 2006 ως το 2019..To Μάρτιο του 2019 υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου για προσωπικούς λόγους. Το διοικητικό συμβούλιο ομόφωνα του απένειμε το τίτλο του Επίτιμου Προέδρου..
▪ Τιμητική Διάκριση από το Δήμο Θεσσαλονίκη για την προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
▪ Τιμητική Διάκριση από την Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και την Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Συνεδρίου Ελλάδος-Κύπρου σε αναγνώριση της προσφοράς στην Επιστήμη της Χημείας (Δεκέμβριος 2004)
▪ Τιμητική Διάκριση του Πρύτανη του Α.Π.Θ. για την προσφορά του ως Συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
▪ Τιμώμενο πρόσωπο στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας για την προσφορά του στην επιστήμη της Χημείας και την προστασία του περιβάλλοντος (Δεκέμβριος 2016).

Keywords
Τυχαία Θέματα