Διατμηματικό μεταπτυχιακό νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ

Η ανίχνευση ηλεκτρικών σημάτων από πρωτεΐνες και άλλα βιομόρια σε πραγματικό χρόνο, μέσω βιοαισθητήρων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές με στόχο τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Κάπως έτσι σκέφτηκε η Ελένη Βασιλείου, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ειδικευόμενη παιδίατρος, και στράφηκε στο Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (Ν&Ν) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, ο Χρήστος Ζήσης είναι ο πρώτος γεωπόνος που φοιτά στο ΔΠΜΣ Ν&Ν του ΑΠΘ και μελετά την επίδραση ημιδιαφανών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών σε οροφές θερμοκηπίου στην ανάπτυξη φυτών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου.

Η νανοτεχνολογία έχει εισχωρήσει σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής και βρίσκει εφαρμογή σε μια πληθώρα πεδίων, όπως η παραγωγή ενέργειας, η επικοινωνία, η υγεία, η διαχείριση του περιβάλλοντος και παράλληλα προσανατολίζει την εκπαίδευση και την έρευνα σε νέους ορίζοντες.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, διευθυντής του ΔΠΜΣ Ν&Ν, το οποίο ξεκίνησε το 2003 και ήταν το πρώτο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες στην Ευρώπη “η ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στο πλαίσιο των Ν&Ν προϋποθέτει την υιοθέτηση μιας ευρείας θεώρησης, γιατί αποτελεί συγχώνευση των γνώσεων και του τρόπου σκέψης παραδοσιακών επιστημών όπως η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.”

Συνεπώς, το αντικείμενο του ΔΠΜΣ Ν&Ν είναι πολυθεματικό, συνδυάζοντας ένα σύνολο περιοχών της επιστήμης και της τεχνολογίας, όπως η Φυσική, η Χημεία, η Βιολογία, η Επιστήμη Υλικών, η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Μηχανική κ.α., γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο διδακτικό του προσωπικό. Το ΔΠΜΣ Ν&Ν απαρτίζουν διδάσκοντες κυρίως από τα τμήματα Φυσικής, Χημείας , Ιατρικής και την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας «Δημόκριτος», όπως και από άλλα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος του ΔΠΜΣ Ν&Ν, είναι η προσφορά υψηλής ποιότητας μεταπτυχιακών σπουδών στους σπουδαστές του, με έμφαση στις επιστημονικές αρχές που δημιουργούν τις τεχνολογικές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι γίνονται δεκτοί σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Μέχρι τώρα το ΔΠΜΣ Ν&Ν μετράει 200 αποφοίτους, ενώ κάθε χρόνο γίνονται δεκτοί 25-30 νέοι φοιτητές.

Το ΔΠΜΣ Ν&Ν κατέχει εξέχουσα θέση στον ελληνικό και διεθνή χάρτη εξαιτίας του ερευνητικού έργου του διδακτικού κι ερευνητικού προσωπικού του, των σύγχρονων και άρτιων ερευνητικών υποδομών του, των ισχυρών δικτύων συνεργασίας που ανέπτυξε με διακεκριμένα ιδρύματα σε όλη την υδρόγειο και της υψηλής ποιότητας των σπουδαστών και αποφοίτων του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΔΠΜΣ Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://nn.physics.auth.gr/ .

Keywords
Τυχαία Θέματα