Δέκα εκατομμύρια τόνοι ψαριών πετιούνται πίσω στη θάλασσα κάθε χρόνο!

Κάθε χρόνο, σχεδόν δέκα εκατομμύρια τόνοι ψαριών ή αλλιώς το 10% περίπου των αλιευμάτων διεθνώς, πετιούνται πίσω στη θάλασσα για διάφορους λόγους, ενώ στην πραγματικότητα τα περισσότερα θα μπορούσαν κάλλιστα να καταναλωθούν.

Όπως γράφει το ΑΜΠΕ, αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι αλιευτικοί στόλοι σε όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς δεν διστάζουν να πετάξουν πίσω στο νερό ένα καθόλου αμηλετέο ποσοστό της ψαριάς τους. Η ποσότητα αυτή κάθε χρόνο ισοδυναμεί με

αρκετά ψάρια για να γεμίσουν περίπου 4.500 πισίνες κολύμβησης ολυμπιακών διαστάσεων.

Οι αιτίες που προβάλλουν οι αλιείς γι' αυτό, είναι ότι ένα μέρος των αλιευμάτων έχει καταστραφεί κατά τη διαδικασία της αλίευσής τους και έτσι δεν θα μπορούν να πωληθούν στο εμπόριο. Επίσης ότι μερικά ψάρια είναι πολύ μικρά ή ότι μερικά είδη είναι εκτός εποχής ή ότι μερικά ψάρια πιάνονται κατά λάθος, ενώ άλλα ψάρια ήταν ο αρχικός στόχος των αλιέων.

Ακόμη, συχνά τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη συνεχίζουν να ψαρεύουν ακόμη και όταν έχουν πιάσει τα ψάρια που μπορούν να πουλήσουν. Η ελπίδα τους είναι ότι θα ψαρέψουν ακόμη μεγαλύτερα ψάρια, οπότε θα ρίξουν πίσω στο νερό τα μικρότερα που είχαν πιάσει προηγουμένως, καθώς δεν έχουν αρκετό χώρο για να τα ψύξουν όλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα