ΔΑΣ: Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στον δήμο Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Την Δευτέρα 16 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι του δ. Θεσ/νίκης πραγματοποίησαν παρέμβαση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις συνθήκες εργασίας και για απλήρωτα νυχτερινά – εξαιρέσιμα στην υπηρεσία καθαριότητας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του ΠΑΜΕ, για την υγιεινή και ασφάλεια, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κ.α. που δεν δίνονται, «οι εργαζόμενοι δεν πήραν καμία απάντηση από την διοίκηση Μπουτάρη, που συνειδητά απαξίωσε και υποβάθμισε το θέμα. Η διοίκηση Μπουτάρη προσπαθεί να πείσει

ότι όλα πάνε καλά στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στον δ. Θεσ/νίκης».

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ παραθέτει φωτογραφίες από εργασίες που έγιναν την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, οπότε και συνεργείο της υπηρεσίας πρασίνου κόβει κλαδιά δέντρων που εμποδίζουν την ορατότητα φωτεινού σηματοδότη στην οδό Εγνατία. Σύμφωνα με τη ΔΑΣ, «εργαζόμενος είναι ανεβασμένος και ακροβατεί στην οροφή φορτηγού (ΔΘ 732) για να μπορέσει να κόψει τα κλαδιά, ελλείψει καλαθοφόρου οχήματος. Για μια τέτοια εργασία, κανείς δεν φοράει τα απαραίτητα ΜΑΠ αφού δεν του έχουν χορηγηθεί. Σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Όταν βέβαια συμβεί το κακό– εργατικό «ατύχημα» κανείς από την διοίκηση Μπουτάρη δεν ξέρει τίποτα και δεν έχει ευθύνη. Φταίει «η κακιά η ώρα», οι εργαζόμενοι και το πολύ-πολύ η ευθύνη να πέσει σε κάποιον προϊστάμενο. Αυτά ακούσαμε στα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά «ατυχήματα» που έχουν συμβεί στον δ. Θεσ/νίκης».

Όπως αναφέρει η παράταξη των εργαζομένων στον Δήμο, «η πίεση που ασκείται για να βγει η δουλειά, παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανήματα, εργαλεία κ.α. αναγκάζει τους εργαζόμενους να καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα και να μην τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην υπηρεσία πρασίνου υπάρχει μόνο ένα καλαθοφόρο όχημα, όταν αυτό λειτουργεί.

Σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσιάζει η ΔΑΣ, τα καταγεγραμμένα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξηση σε όλους τους κλάδους. Στους δήμους δεκάδες είναι οι δολοφονημένοι εργάτες τα τελευταία 3 χρόνια, 10 τους τελευταίους 4 μήνες.

Δεκάδες βέβαια είναι και οι σακατεμένοι από σοβαρά εργατικά «ατυχήματα». Αποθρασυμένοι οι εργοδότες από την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, που τα βλέπουν ως κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα