Χαλκιδική: Σε αποχή από την αιμοκάθαρση οι νεφροπαθείς

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους ασθενείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής ύστερα από τον ορισμό της νέας προϊσταμένης της Μονάδας από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, καθώς η προηγούμενη υπέβαλε την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους.

Οι νεφροπαθείς εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι με την επιλογή, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. «Δεν αμφισβητούμε τις ακαδημαϊκές γνώσεις της, καθώς είναι πτυχιούχος Ανώτατης Σχολής, ωστόσο δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού», σημείωσε

μιλώντας στο halkidikifocus.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Χαλκιδικής Δημήτρης Αραμπατζάκης. «Στο παρελθόν, η συγκεκριμένη εργάστηκε για μερικούς μήνες στη Μονάδα και αποχώρησε», πρόσθεσε.

Ο κ. Αραμπατζάκης ανέφερε επίσης ότι από το 2006 στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετεί ένας νοσηλευτής, ο οποίος διαθέτει εμπειρία ενώ έχει εκτελέσει και χρέη προϊσταμένου.

«Οι ευθύνες του προϊσταμένου ως προς την περίθαλψη των νεφροπαθών είναι αυξημένες και κρίσιμες όπως για παράδειγμα στη φλεβοκέντηση, όπου απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Χαλκιδικής γνωστοποίησε ότι την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι ασθενείς δεν θα υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ζητώντας από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να ανακαλέσει την απόφασή της.

«Θέτουμε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή μας προκειμένου να εκφράσουμε την αγωνία μας ότι πρέπει να γίνει η κατάλληλη επιλογή για τη θέση του προϊσταμένου. Κάθε λεπτό καθυστέρησης της αιμοκάθαρσης μπορεί να είναι θανάσιμο», είπε χαρακτηριστικά στο halkidikifocus.gr ο κ. Αραμπατζάκης.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει αναγνώρισε μιλώντας στο halkidikifocus.gr, η Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής Φωτεινή Χρηστίδου. «Ανάμεσα στα κριτήρια που θέτει η σχετική νομοθεσία για την επιλογή προϊσταμένου είναι και η πενταετής εμπειρία του υποψηφίου», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ορισθείσα προϊσταμένη εργάστηκε λιγότερο από ένα έτος στη Μονάδα.

«Αντίθετα, ο νοσηλευτής, τον οποίο οι ασθενείς θεωρούν καταλληλότερο υπηρετεί στη Μονάδα σχεδόν μία δεκαετία, έχει εργαστεί και σε αντίστοιχο νοσηλευτικό ίδρυμα του εξωτερικού και έχει ασκήσει και καθήκοντα προϊσταμένου», υποστήριξε η κ. Χρηστίδου.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι προηγήθηκε σχετικό διάβημα προς τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης (Υ.ΠΕ.) χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Το ίδιο συνέβη και με έγγραφο που απέστειλε ο Σύλλογος Νεφροπαθών προς τη διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής.

Η Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού υπογράμμισε τη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο του προϊσταμένου στη θεραπεία, νοσηλεία και γενικότερα την πορεία της υγείας των ασθενών.

Το halkidikifocus.gr επικοινώνησε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πολυγύρου χωρίς να λάβει ουσιαστική απάντηση. Από το γραφείο της διοικήτριας Λαμπρινής Στεφανίδου έγινε γνωστό ότι δεν υπήρχε δυνατότητα άμεσης απάντησης λόγω φόρτου εργασίας και συνεχών συσκέψεων για επείγοντα ζητήματα που αφορούν το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Πηγή: halkidikifocus.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα