Αρχίζουν μετά από πέντε χρόνια στασιμότητας οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Μετά από πέντε χρόνια πλήρους στασιμότητας, αρχίζουν και πάλι αύριο Τετάρτη οι εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, τον τελευταίο σταθμό ο οποίος θα ενταχθεί στο δίκτυο της βασικής γραμμής, στα τέλη του 2021.

Οι πρώτες εργασίες που θα εκτελεστούν και ξεκινούν αύριο, αφορούν στη δημιουργία των

απαραίτητων εργοταξιακών χώρων και στις παρακάμψεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελεία, βόρεια της οδού Εγνατίας, στην οδό Βαμβακά (κοντά στο παλιό δημαρχείο της Θεσσαλονίκης) και νότια, στην πλατεία Καπνεργάτη. Στην Πλατεία Καπνεργάτη, οι λαμαρίνες πρόκειται να φτάσουν λίγα μέτρα μακριά από τις εισόδους των καταστημάτων, ενώ η διέλευση των πεζών θα πραγματοποιείται μέσω διαδρόμου που θα διαμορφωθεί στο σημείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν λάβει οι καταστηματάρχες από την επιβλέπουσα αρχή, η "κατάληψη" του χώρου θα διαρκέσει έξι μήνες.

Γ. Μυλόπουλος: Δε θα κλείσει, ούτε θα μονοδρομηθεί η Εγνατία

Στο μεταξύ, στη διαβεβαίωση πως η οδός Εγνατία "ούτε θα κλείσει, ούτε θα μονοδρομηθεί" προχώρησε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος.Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν θα αφορούν μόνο την οδό Βενιζέλου, η οποία, από τις αρχές του νέου έτους, θα κλείνει διαδοχικα, για μικρά χρονικά διαστήματα.

«Τώρα που ξεκινά το έργο υπάρχει φροντίδα ώστε να μην υπάρξει επιπλέον όχληση και επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών ούτε των καταστηματαρχών. Κάνουμε, λοιπόν, χειρουργικές επεμβάσεις έτσι ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της Βενιζέλου χωρίς να αλλάξει σε τίποτα η λειτουργία της οδού Εγνατίας. Διαψεύδω κατηγορηματικά τα όσα έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί ότι δήθεν θα κλείσει η οδός Εγνατία, ή δήθεν θα μονοδρομηθεί ή δήθεν θα στενέψει. Έγινε μεγάλη προσπάθεια και θα παραμείνει με τέσσερις λωρίδες, όπως είναι σήμερα. Άρα καμία αλλαγή στην οδό Εγνατία», σημείωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο θα συμβεί, κατά διαστήματα και πάντα μετά από ενημέρωση των φορέων, είναι ότι το τμήμα της Βενιζέλου πάνω από την Εγνατία και το τμήμα της Βενιζέλου κάτω από την Εγνατία, είτε θα στενεύει, είτε για κάποια μικρά διαστήματα θα κλείνει, αλλά ποτέ δε θα συμπέσει να κλείσει το πάνω τμήμα της Βενιζέλου και το κάτω».

Η πορεία των εργασιών στον σταθμό της Βενιζέλου

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για την κατά χώραν ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στον σταθμό Βενιζέλου, το πρώτο στάδιο των εργασιών που θα εκτελεστούν, αφορούν την αντιστήριξη των φρεάτων εξαερισμού με μικροπασσάλους, ενώ θα ακολουθήσει η κατασκευή της πλάκας οροφής.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές εργασίες στις δύο εισόδους, προκειμένου να κατασκευαστούν οι προσβάσεις στους σταθμούς σε διάστημα 12-14 μηνών, ενώ το τελικό στάδιο θα αφορά τη διαμόρφωση της αποβάθρας του σταθμού.

Αποδεσμεύονται κατειλημμένες επιφάνειες

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό, η Αττικό Μετρό θα προχωρήσει και στην αποδέσμευση κατειλημμένων επιφανίων σε άλλα εργοτάξια του μετρό, στο κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης.

Όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία, εντός του επόμενου τριμήνου προγραμματίζεται να αποδεσμευτούν κατειλημμένες επιφάνειες στην οδό Μοναστηρίου, στην περιοχή του Ν. Σιδηροδρομικού Σταθμού και του σταθμού “Δημοκρατία”, καθώς επίσης και στην οδό Δελφών, στους σταθμούς “Φλέμινγκ” και “Ανάληψη”, όπου θα αποκατασταθεί η αμφίδρομη λειτουργία της οδού Δελφών.

Η Αττικό Μετρό ενημερώνει τους φορείς της Θεσσαλονίκης για την έναρξη κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου

Σήμερα η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους εκπροσώπους αρχών και φορέων της πόλης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την έναρξη κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στα γραφεία της Αττικό Μετρό Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη, 26ης Οκτωβρίου 40, 4ος όροφος.

Την ενημέρωση από πλευράς εταιρείας θα κάνει ο πρόεδρός της, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Στην ενημερωτική σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, η διευθύντρια του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και συγκεκριμένα του Ε.Β.Ε.Θ., του Ε.Ε.Θ., του Β.Ε.Θ., του Τ.Ε.Ε./Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του ΓΕΩΤΕΕ Μακεδονίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήματος Μακεδονίας, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Σ.Β.Β.Ε., Σ.ΕΒ.Ε., της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και οι εκπρόσωποι του Ο.Σ.Ε.Θ. και του Ο.Α.Σ.Θ.

Keywords
Τυχαία Θέματα