Αποφασίζει ο Ραχόι για την Καταλονία - Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στην Ισπανία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι να έχει ξεκαθαρίσει πως σήμερα, Σάββατο, θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας. Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Μάλιστα, απειλεί ότι σήμερα θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, με τους Καταλανούς να ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Από

την πλευρά του, ο Καταλανός πρωθυπουργός, Kάρλες Πουτζδεμόντ, σε επιστολή που έστειλε το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της επαρχίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, αν η Μαδρίτη αρνηθεί τον διάλογο με την Καταλονία.

Προς το παρόν η Μαδρίτη δεν έχει διευκρινίσει ποια μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας, η οποία μπορεί να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα, έπειτα από συζήτηση στη Γερουσία. Ήδη η ισπανική κυβέρνηση έχει αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της επαρχίας. Επίσης μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της αστυνομίας της και να αντικαταστήσει τους αυτονομιστές ηγέτες.

Πάντως, η καταλανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι αν η Μαδρίτη ενεργοποιήσει το άρθρο 155, θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα