Αντίδραση του ΥΠΕΞ για τους εορτασμούς των τουρκικών βομβαρδισμών της Τηλλυρίας στα κατεχόμενα

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η διοργάνωση στον κατεχόμενο θύλακα των Κοκκίνων στην Κύπρο εορτασμών για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 με βόμβες ναπάλμ.

Περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι και έποικοι εκ Τουρκίας επισκέφθηκαν τον θύλακα των Κοκκίνων, στην χερσόνησο της Τηλλυρίας, όπου πανηγύρισαν για τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με βόμβες ναπάλμ, τον Αύγουστο του 1964. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Τουρκοκύπριος

ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας».

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη.

«Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.

Η Τηλλυρία είναι ορεινή χερσόνησος της Κύπρου στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού ανάμεσα στον Kόλπο Χρυσοχούς και τον Kόλπο του Μόρφου. Από το 1974 μέρος της βρίσκεται υπό κατοχή.

Από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες στην περιοχή έχασαν την ζωή τους 55 Έλληνες και Κύπριοι, μεταξύ των οποίων 28 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 125 άτομα (69 στρατιώτες και 56 πολίτες).

Keywords
Τυχαία Θέματα