Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί νιώθουμε μια παράξενη θλίψη τον Αύγουστο;

Είναι ο Αύγουστος μόνο παραλίες, διακοπές και διασκέδαση; Όχι πάντα και όχι μόνο: ο Αύγουστος προκαλεί σε πολλούς κάτι σαν θλίψη και στρες, συναισθήματα που φαινομενικά είναι ανεξήγητα μια τέτοια εποχή.

Μπορούμε να μιλήσουμε για εποχική διαταραχή, όπως το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Για να διαγνωστεί ως τέτοιο, λέει στην επιθεώρηση Science of US ο ψυχίατρος Στίβεν Φερνάρντο, απαιτούνται δυο συνεχείς εβδομάδες μιας τέτοιας διάθεσης: μιας αυγουστιάτικης κατάθλιψης

που ο αμερικανός ψυχίατρος αποκαλεί «August Blues» και περιγράφει ως ένα είδος κυριακάτικης θλίψης που όμως διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα ενόψει μιας γιγάντιας και ασήκωτης Δευτέρας.

Είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα που σε καταλαμβάνει είτε αγαπάς το καλοκαίρι και το βλέπεις να φεύγει με πόνο είτε το σιχαίνεσαι επειδή δεν αντέχεις τους αργούς ρυθμούς του. Αυτός ο «υπαρξισμός του Αυγούστου» δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα και ηλικίες. Και ως καταθλιπτικό συναίσθημα είναι πιο αγχώδες σε αντίθεση με εκείνο του χειμώνα το οποίο περιγράφεται ως πιο «κατατονικό». Και η θεραπεία;

Να θυμάστε, μας συμβουλεύουν οι ειδικοί, ότι ο Αύγουστος είναι ένας μεταβατικός μήνας, αλλά κι ότι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήνουμε να μας παρασύρουν οι βραδείς του ρυθμοί. Με άλλα λόγια, να τον απολαμβάνουμε. Εντάξει, μια κουβέντα είναι αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα