Αλ. Τσίπρας: Toυ χρόνου η χώρα θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ εκτός ασφυκτικών μνημονίων και επιτροπείας

Το μήνυμα ότι η οικονομία ανακάμπτει, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η κυβέρνηση εργάζεται για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ, με την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Ο κ. Τσίπρας

σημείωσε ότι σε ένα χρόνο από τώρα, η επόμενη, 83η ΔΕΘ θα εγκαινιάζεται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, καθώς η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από την επιτροπεία.

"Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας δω όλους στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ. Θα έχει όμως μεγάλη διαφορά από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χώρα μετά από 8 χρόνια θα εγκαινιάζει ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος. Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε, να το καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο για να γίνει πράξη αυτό το όραμά μας" ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές" και πρόσθεσε ότι "υπερκαλύψαμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στους εταίρους μας".

"Θέλω να πω με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές", επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας & το 2017 αναμένεται βελτίωση καθώς το Α΄ τετράμηνο έχουμε εισροή 1,4 δισ.ευρώ».

Μοιράστηκε μάλιστα έναν διάλογό του με γάλλο επιχειρηματία που συνόδευσε τον Ε. Μακρόν στην Ελλάδα, τονίζοντας: "¨Ενας επιχειρηματίας μου είπε ότι με τον γάλλο πρόεδρο πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Πετύχατε στη συνείδηση των Γάλλων και όλης της Ευρώπης, να μετατρέψετε το grexit σε gre-invest".

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην τόνωση της ανάπτυξης και της "υγιούς" επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε μέτρα για την "ανάσχεση" του brain drain, όπως:

1) Πρωτοβουλία "Μένω Ελλάδα – επιστρέφω" για την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού στη χώρα, είναι μια έμπρακτη προσπάθεια αντιστροφής του φαινομένου.

* Καταρτίζεται λίστα με τους ερευνητές επιχειρηματίες εξωτερικού και επιδιώκεται η ενημέρωση τους για πιθανές ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργηθούν επιχειρηματικά δίκτυα.

* Αξιοποιούνται 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για υποτροφίες σε διδακτορικούς, άπορους φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για τη δημιουργία ερευνητικών ομάδων.

Ταυτόχρονα το ΕΠΑΝΕΚ επιλέγει καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις χρηματοδοτεί 100%.

* Χρηματοδοτείται η σύμπραξη επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία με 280 εκ ευρώ μέσω του εμβληματικού προγράμματος "ερευνώ-δημιουργώ-καινοτομώ".

2) προγράμματα εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, καθώς και τους απολυμένους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

3) Νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε άμεσα.
Αφορά την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Και θα αφορά νέους, ηλικίας έως 34 ετών.

*Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για δώδεκα μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα ολοκληρωθεί

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λέγοντας: «Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες -τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί- τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου: Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια".

Προστασία α' κατοικίας

Όσον αφορά την α’ κατοικία, Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέα ρύθμιση, με την οποία θα παρατείνεται η προστασία και μετά το τέλος του 2017. «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» σχολίασε, σχετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα