Αύξηση 4,64% στον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018

Αύξηση 4,64% θα υπάρξει στον προϋπολογισμό του δήμου Θεσσαλονλίκης για το 2018. Συγκεκριμένα θα ανέρχεται στα 397.000.000 ευρώ.

Όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου, σήμερα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμος είναι υγιής και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή.

«O προϋπολογισμός

για το έτος 2018 είναι συγκριτικά με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2017 αυξημένος κατά 4,64%. Προφανώς ισοσκελισμένος, όπως και τα προηγούμενα έτη, με ικανά και επαρκή χρηματικά διαθέσιμα. Είναι υγιής εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, δίνοντας βάρος στην κοινωνικά πολιτική και στα τεχνικά έργα, αποσκοπώντας στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και εν γένει στην αναβάθμιση της ποιότητας ποιότητας ζωής του», τόνισε η κ. Αγγελίδου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, ο προϋπολογισμός από το 2011 και μετά συντάσσεται σε ρεαλιστική βάση. «Δεν είναι πλασματικός, είναι ρεαλιστικός» είπε.

Αυτό πετυχαίνεται, όπως είπε η κ. Αγγελίδου, διότι τα ίδια έσοδα ορίζονται με την μεθοδολογία που ορίζεται στην ΚΥΑ κατάρτισης προϋπολογισμού 2018 και δεν μπορούν να ξεπεράσουν το ποσό των 79.000.000 ευρώ και λειτουργούν ως οροφή και δεν μπορούν να αυξηθούν. Ακόμα, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, οι δαπάνες εγγράφονται στο ύψος των πραγματικών εσόδων, δηλαδή των ιδίων και των επιχορηγήσεων, ενώ λαμβάνεται υπόψη η εκτέλεση των προϋπολογισμών των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, τα έσοδα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2018 είναι 397.000.000. Το χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται στα 43.183.446,85 ευρώ, τα έκτακτα σε 188.816.052,71, ενώ τα τακτικά 165.000.500, 44. Τα έξοδα του δήμου Θεσσαλονίης συνολικά είναι 397.000.000. Τα έξοδα ανέρχονται σε 396.851.213,77 και σε αυτά προστίθεται το αποθεματικό το οποίο ανέρχεται σε 147.786,23.

Γ. Μπουτάρης: Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη διαδικασία της χρηστής διοίκησης

«Προσπαθούμε να κάνουμε νοικοκύρεμα και κάθε χρόνο να γίνεται όσο πιο σημαντικό γίνεται. Είναι γνωστή η μειωμένη παροχή από το κράτος όπως και οι μειωμένες εισπράξεις λόγω αδυναμίας πληρωμών από πρόστιμα κλπ. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη διαδικασία της χρηστής διοίκησης δεν είναι τόσο απλό», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, ο δήμος προσπαθεί να γίνει πιο εξυπηρετικός προς το δημότη, ενώ φέτος θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στα έργα.

Σταύρος Καλαφάτης: Πικρός Χριστουγεννιάτικος μποναμάς και νέο μνημόνιο ο προϋπολογισμός Μπουτάρη

«Πικρό Χριστουγεννιάτικο μποναμά», αλλά και «μνημόνιο με τη βούλα Μπουτάρη». Έτσι χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το 2018, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στη σημερινή (Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017) ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, ο προϋπολογισμός προβλέπει «δανεισμό και υπερφορολόγηση», καθώς τα έσοδά του προϋπολογίζονται «κυρίως από το δάνειο που πήρε η διοίκηση Μπουτάρη από την ΕΤΕπ, από τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχος (που, αν υπήρχε μια πιο σοβαρή διοίκηση, θα μπορούσε να τις αξιοποιήσει πολύ περισσότερο) και την αύξηση τελών, που ουσιαστικά βαρύνουν ευθέως όλους τους Θεσσαλονικείς». Και πρόσθεσε:

«Αντί να μειώσει τα κοινωνικά βάρη, δανείζεται κι απαξιεί χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη φαρέτρα της. Κι ο υπερδανεισμός πέφτει στις πλάτες του πολίτη».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

- Την αύξηση των τελών στάθμευσης, που από 180.000 θα γίνουν 4,5 εκ. ευρώ.

- Την αύξηση τελών κοιμητηρίων από τα 6,6 στα 8,2 εκ. ευρώ.

- Την αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού από τα 57 στα 63 εκ. ευρώ.

Επισήμανε την «προσπάθεια της διοίκησης να εξωραΐσει την εικόνα της στα τελευταία χρόνια» και πως «αν και συμπληρώνει οκτώ χρόνια στα πράγματα, μιλάει ακόμη για χρηστή διοίκηση».

Ειδικά για την προσπάθεια της Διοίκησης να εμφανίσει αυξημένο προϋπολογισμό στην κοινωνική πολιτική, υπογράμμισε πως «είναι αυξημένες οι ανάγκες, περισσότερες οι δομές, αλλά δεν βλέπω ούτε μία καινοτομία. Αντίθετα, βλέπω όμορους δήμους να εκμεταλλεύονται χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος των πολιτών», αναφερόμενος στους δήμους Μενεμένης – Αμπελοκήπων και Παύλου Μελά και τα έργα που εγκαινίασαν πρόσφατα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Και κατέληξε: «Είναι μια απογοήτευση ο σημερινός προϋπολογισμός. Ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, με τίτλο “Ο προϋπολογισμός του τρομαγμένου βασιλιά”».

Ρία Καλφακάκου: Τεχνικρατικός και όχι πολιτικός ο προϋπολογισμόςΡία Καλφακάκου: Τεχνικρατικός και όχι πολιτικός ο προϋπολογισμός

«Eίναι ένας προϋπολογισμός τεχνοκρατικός που ο μέσος πολίτης δεν καταλαβαίνει τίποτα», ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρία Καλφακάκου.

Ακόμα η κ. Καλφακάκου, αναφέρθηκε στη δανειοδότηση που λαμβάνει ο δήμος από την ΕΤΕπ, λέγοντας, ότι ο δήμος έπρεπε να πάρει δάνειο και μ’ αυτό να κάνει έργα για τον πολίτη και όχι να καλύψει γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μιχάλης Κωνσταντινίδης: Όλο και λιγότερα χρήματα από το κράτος και τις κυβερνήσεις στους δήμους

“Όλο και λιγότερα χρήματα από το κράτος και τις κυβερνήσεις στους δήμους”, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Όπως είπε έχει εμπεδωθεί ότι οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν το ερώτημα εάν το κράτος περιορίζει την χρηματοδότηση από που πρόκειται να βρουν πόρους, ενώ τόνισε ότι «με τον Καλλικράτη και με τα μνημόνια το κράτος αποτραβιέται από ανάγκες που προορίζονται για τις ανάγκες των δήμων, κάτι που έχουμε καταγγείλει».

«Όλο και λιγότερα χρήματα από το κράτος και τις κυβερνήσεις στους δήμους, και βρείτε εσείς να καλύψετε τις τρύπες. Αν δεν έρχεσαι σε αντιπαράθεση με αυτό θα κάνεις μοίρασμα της φτώχιας και φορομπηχτικούς προϋπολογισμούς» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Μ. Αϊβάζογλου: Ο δήμος δεν ξέρει να διαχειρίζεται τα ακίνητα του

Την πεποίθηση πως ο δήμος δεν ξέρει να διαχειρίζεται τα ακίνητα του εξέφρασε η επικεφαλής της κίνησης «Γειτονιές σε δράση» Μόνικα Αϊβάζογλου, επισημαίνοντας, όπως είπε την λάθος εκτίμηση των εσόδων από τα οικονομικά ακίνητα του δήμου.

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού για την Πολιτική Προστασία, μετά και τα περσινά κολλήματα που υπήρξαν στην κινητοποίηση του μηχανισμού για την αντιμετώπιση του χιονιά.

“Θα υπερψηφίσουμε γιατί είναι κάτι πολύ καλό δήμος να έχει μεγάλο πλεόνασμα”, τόνισε απεπικεφαλής της παρατάξης “Συμμαχία Πολιτών”, Μάκης Στεργίου.

Τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου για ανικανότητα και εμπαιγμό των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα