Mετά τον Δεκαπενταύγουστο οι συστηματικές μετρήσεις για τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Στη διαβεβαίωση πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι πηγές της δυσοσμίας, προχώρησε σήμερα μέσω συνέντευξης Τύπου, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως είπε εντός του καλοκαιριού αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων για τη δυσοσμία στην περιοχή του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη των δύο μεγάλων παρεμβάσεων της περιφέρειας για την επίλυση του προβλήματος και συγκεκριμένα του ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

(ΑΠΘ) και της εγκατάστασης του μηχανήματος που δώρισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την διενέργεια μετρήσεων δύσοσμων ουσιών.

Οι δυο κύριες παρεμβάσεις της Περιφέρειας, που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή, όπως τις ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης και οι δυο Αντιπεριφερειάρχες είναι:

1.Μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, αρχίζει το εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά ο προσδιορισμός δύσοσμων ουσιών στην ατμόσφαιρα πάνω από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στους επόμενους 18 μήνες θα γίνονται δειγματοληψίες από τρία σημεία στο Κορδελιό, καθώς και χημικές αναλύσεις από το πανεπιστημιακό εργαστήριο, ώστε να προσδιοριστούν οι θειούχες χημικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την πρόκληση δυσοσμίας (μερκαπταμάνες, σουλφίδια, θειοφένια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κτλ.). Το κόστος του ερευνητικού προγράμματος είναι περίπου 80.000 ευρώ. Είναι το πρώτο και μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τις δύσοσμες χημικές ενώσεις στην Ελλάδα, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν μετρηθεί οι συγκεκριμένες ενώσεις. Η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε, ο εξειδικευμένος τεχνικός εξοπλισμός θα είναι έτοιμος ως το τέλος του Ιουνίου και με την εκπαίδευση του προσωπικού που θα το χειρίζεται, άμεσα, εντός του καλοκαιριού, θα προκύψουν τα πρώτα αποτελέσματα.

2.Παροχή ειδικού τεχνικού εξοπλισμού στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, που δεν τον διέθετε μέχρι σήμερα, προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίσει τις ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ τον προμηθεύτηκε και δωρίζει. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αέριου χρωματογράφου με ανιχνευτή μάζας και σύστημα θερμικής εκρόφησης. Επίσης, έγινε και προμήθεια δειγματοληπτικών αντλιών, που είναι αναγκαία, η οποία καλύπτεται από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας έχει προχωρήσει και σε μια σειρά άλλων ενεργειών:

-Στενή συνεργασία με το Δήμο και τους φορείς του Κορδελιού.

-Συνεργεία ελέγχου της Περιφέρειας πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση επιτόπιες αυτοψίες και ελέγχους σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεργεία και επιχειρήσεις της περιοχής.

-Ενεργοποιήθηκε άμεσα το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τακτικές περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε διάφορες δραστηριότητες της περιοχής, οι οποίες μπορεί να αποτελούν εν δυνάμει πηγές πρόκλησης της δυσοσμίας.

-Αποφασίστηκε και πλέον εγκρίθηκε η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό και η ενίσχυσή του με εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μέτρηση ολικών υδρογονανθράκων και δύσοσμων ενώσεων του θείου, με το κόστος της αναβάθμισης να φτάνει στα 133.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ταμείο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά το όργανο δεν έχει παραδοθεί ακόμα ολόκληρο, καθώς αναμένεται ακόμα ένα μέρος αυτού ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές μετρήσεις και μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεκινήσουν οι συστηματικές μετρήσεις σε τρία σημεία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

"Θα προσδιορίσουμε το χημικό προφίλ της δυσοσμίας στις τρεις αυτές θέσεις και ανάλογα με το χημικό αυτό προφίλ θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε και την πηγή της δυσοσμίας", τόνισε η κ. Σαμαρά.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τόνισε πως όλοι μαζί έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να βρεθεί η πηγή της δυσοσμίας και να αποδοθούν οι μέγιστες ποινές σε αυτούς που την προκαλούν.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε τον εκσυγχρονισμό του σταθμού αέριων ρύπων στο Κορδελιού, προκειμένου να μετρά και ενώσεις μεθανίου.

Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου τόνισε πως, το περιβάλλον μαζί με τη σχολική στέγη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος. Παράλληλα ανέφερε πως η αντιμετώπιση του δεν είναι εύκολη ωστόσο όπως είπε δήμος και περιφερέρεια σε συνεργασία θα δώσουν λύση στο πρόβλημα και θα αποδοθούν οι μέγιστες ποινές.

Τέλος ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, Σταύρος Στέλλας ανέφερε πως η εταιρεία με τη δωρεά του ειδικού μηχανήματος , το οποίο κοστίζει 112.000 ευρώ, έκανε το αυτονόητο , ενώ δήλωσε πως το μηχάνημα είναι τελευταίας τεχνολογίας και το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα