H Kίνα εγκαθιστά λογισμικό υποκλοπής Spyware στα τηλέφωνα των τουριστών της

Οι επισκέπτες του Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας βιώνουν μια δυσάρεστη έκπληξη με την μορφή μιας εφαρμογής Spyware που εγκαθίστανται απευθείας στα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Vice, οι τουρίστες σταματούν στα σύνορα της Κίνας στην περιοχή Xinjiang όπου και γίνεται κατάσχεση των κινητών τους τηλεφώνων. Οι φύλακες των συνόρων στη συνέχεια εγκαθιστούν μια εφαρμογή που ονομάζεται Fengcai ή αλλιώς BXAQ, η οποία προβαίνει στη συλλογή όλων των προσωπικών πληροφοριών των τουριστών, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων κειμένων, ημερολογιακών καταχωρήσεων, τηλεφωνικών

επαφών, αρχείων κλήσεων, και μια λίστα από εγκατεστημένες εφαρμογές. Στη συνέχεια, όλα τα δεδομένα αποστέλλονται σε έναν απομακρυσμένο server προς αξιολόγηση.

Καθώς πραγματοποιείται η συλλογή των προσωπικών πληροφοριών των τουριστών, η εφαρμογή Fengcai όπως διαπιστώθηκε ελέγχει το περιεχόμενο ανάμεσα σε μια λίστα 73.000 στοιχείων που έχουν καταγραφεί ως ύποπτα και αξίζουν περαιτέρω έρευνα. Κάποια από αυτά τα στοιχεία δικαίως αξίζουν περαιτέρω έρευνα, όπως για παράδειγμα, οι οδηγίες σχετικά με το πώς φτιάχνονται όπλα, αλλά επίσης η λίστα περιλαμβάνει και βιβλία γραμμένα στα Αραβικά, ήχους με ανάγνωση του Κορανίου, και έγγραφα που σχετίζονται με τον Δαλάι Λάμα.

Προς το παρόν, η εφαρμογή Fengcai χρησιμοποιείται σε κινητά όπου το λειτουργικό τους σύστημα είναι το Android και προστίθεται σε μια συσκευή μέσω της διαδικασίας του side-loading. Ωστόσο και τα iPhones κατάσχονται επίσης από τους φύλακες των συνόρων και συνδέονται σε μια φορητή συσκευή. Είναι πολύ πιθανό οι συνοριοφύλακες να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια συσκευή η οποία είναι ικανή να παραβλέψει την ασφάλεια και να λάβει όλες τις προσωπικές πληροφορίες από ένα κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα iOS, όπως η συσκευή η οποία παρέχεται από την ισραηλινή εταιρεία Cellebrite στις διωκτικές αρχές.

H εφαρμογή Fengcai αναπτύχθηκε από την Ninjing FiberHome StarrySky Communication Development Company Ltd. και στη συνέχεια διανεμήθηκε από τις Κινεζικές Αρχές. Καμία από τις δύο πλευρές, όπως είναι αναμενόμενο, δεν διατίθεται να αναφερθεί στη χρήση του λογισμικού Spyware και την εξαναγκαστική κατάσχεση των smartphones. Έτσι αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την περιοχή του Xinjiang, είναι καλύτερο να αφήσετε το smartphone σας στο σπίτι ή τουλάχιστον να εκτελέσετε την καλύτερη λύση ασφαλείας (είτε εφαρμογή τείχους προστασίας, είτε κάποιο antivirus) που θα μπορούσατε να έχετε.

Πηγή: gr.pcmag.com

Keywords
Τυχαία Θέματα