Υψώθηκε η ουκρανική σημαία στην Χερσώνα: Αποσύρθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα, αναφορές για σκηνές χάους με τραυματίες

To Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποσυρθεί στη δυτική όχθη του Ντνίπρο - εγκαταλείποντας για την ώρα την πόλη της Χερσώνας, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας εξελίσσεται, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, σε ένα σκηνικό απόλυτου χάους - εν μέσω αναφορών για εγκατάλειψη τραυματισμένων Ρώσων στρατιωτών, ουκρανικές επιθέσεις σε στρατεύματα που αποχωρούν από διαβάσεις στον ποταμό Ντνίπρο,

αλλά και κάποιες ρωσικές μονάδες που δέχτηκαν εντολές να εγκαταλείψουν με οποιονδήποτε τρόπο την περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταφέρει ο Guardian, περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν θα παραμείνουν στη δυτική πλευρά του Ντνίπρο μέσα και γύρω από την πόλη Χερσώνα.

#Russian occupiers leave #Kherson. pic.twitter.com/TlozMjhlWo

— NEXTA (@nexta_tv) November 11, 2022

Εικόνες κυκλοφορούν αυτή την ώρα στο Telegram που δείχνουν μια μεγάλη ουκρανική σημαία να έχει αναρτηθεί στο κέντρο της Χερσώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

First images of Ukrainian flags raised in the centre of Kherson. According to local telegram channels, this is the work of the partisans pic.twitter.com/cCOYUBMw9N

— Pjotr Sauer (@PjotrSauer) November 11, 2022

❗️#Kherson right now. pic.twitter.com/e7Elxhxbbp

— NEXTA (@nexta_tv) November 11, 2022

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν σκηνές πανικού σε ορισμένες μονάδες καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Στο παρακάτω βίντεο, εμφανίζεται Ρώσος στρατιώτης που περιγράφει με «μελανά» χρώματα την αποχώρηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ορισμένοι αναγκάστηκαν να ντυθούν με πολιτικά ρούχα για να διαφύγουν.

Russian fighter who was previously in Kherson, "13th", is in panic mode, saying... just watch for yourself. pic.twitter.com/yHFRRDIZnU

— Dmitri (@wartranslated) November 10, 2022

Μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου ανήρτησε βίντεο που παρουσιάζουν αμάχους να αγκαλιάζουν και να ευχαριστούν μέλη του ουκρανικού στρατού.

Watching videos from liberated villages and towns around #Kherson and cannot stop crying.

Those who still ask "Why not freeze the war and let them have some territories?", should watch this video. This is what we are fighting for, for these people.

We cannot leave them behind! pic.twitter.com/utv9J8R714

Inna Sovsun (@InnaSovsun) November 10, 2022

Κατέρρευσε γέφυρα που ενώνει την Χερσώνα με την ανατολική όχθη του Ντνίπρο

Η γέφυρα Antonivskiy, η μόνη κοντινή οδική διάβαση που συνδέει την Χερσώνα με την ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο κατέρρευσε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Παρασκευή ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ουκρανίας, επικαλούμενος δηλώσεις κατοίκων της περιοχής.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει ολόκληρα τμήματα της γέφυρας να λείπουν. Η επόμενη οδική διάβαση μέσω του Ντνίπρο απέχει περισσότερα από 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) από την πόλη Χερσώνα.

Για την ώρα δεν έχει γίνει σαφές τι προκάλεσε την κατάρρευση της γέφυρας, ενώ ήδη κυκλοφορούν οι πρώτες φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπήρξαν απώλειες, κανείς δεν έχει μείνει πίσω», σημειώνει το Κρεμλίνο

Από την πλευτά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου, με την επιχείρηση να ολοκληρώνεται σήμερα το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο, δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Παράλληλα, ο Ίγκορ Κονασένκοφ - σύμφωνα με το Tass - διευκρίνισε ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη δεξιά όχθη του ποταμού έλαβαν βοήθεια για την εκκένωση.

Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να διαταράξουν τη μετεγκατάσταση των πολιτών και τη μετακίνηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα χθες το βράδυ:

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν πέντε επιθέσεις στα περάσματα του ποταμού Δνείπερου κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών HIMARS.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διέταξε να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου πίσω στην αριστερή όχθη, βάσει πρότασης του στρατηγού του στρατού Σεργκέι Σουρόβικιν, επικεφαλής της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Σουροβίκιν επεσήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα απέτρεπαν με επιτυχία τις ουκρανικές επιθέσεις και ένας από τους λόγους για την απόσυρση ήταν ο κίνδυνος αν πλημμύριζαν περιοχές πέριξ του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka, να απομονώνονταν ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι άμαχοι που ήθελαν να εγκαταλείψουν την περιοχή - πάνω από 115.000 άνθρωποι - έχουν μετακινηθεί στη δεξιά όχθη. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η περιοχή της Χερσώνας έχει κατοχυρωθεί νομικά ως ρωσική οντότητα - γεγονός που δεν μπορεί να αλλάξει.

#ΧΕΡΣΩΝΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΡΩΣΙΑ #ΑΠΟΣΥΡΣΗ #ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα