Υποχρεωτική η ανάρτηση τιμοκαταλόγου στις ιδιωτικές κλινικές

Οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία να δημοσιοποιούν και να έχουν σε εμφανές σημείο τον τιμοκατάλογό τους.

Αν και το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην πράξη καθώς πρόκειται για εκατοντάδες ιατρικές πράξεις, από μία απλή ιατρική επίσκεψη έως μία χειρουργική επέμβαση και την νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το άρθρο 25 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η ανάρτηση του τιμοκαταλόγου για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών κλινικών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 νομοσχεδίου

του υπουργείου Υγείας, πρέπει να γνωστοποιούν το κόστος των υπηρεσιών τους με δύο τρόπους:

• Να δημοσιοποιούν τον τιμοκατάλογο στην ιστοσελίδα τους.

• Να τον αναρτούν σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριό τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές πρέπει να είναι προσβάσιμες από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στο άρθρο 31 του ίδιου νομοσχεδίου επισημαίνεται πως οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να εφημερεύουν υποχρεωτικά ή εθελούσια.

Η υποχρεωτική εφημερία μπορεί να επιβληθεί με απόφαση του περιφερειάρχη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με ειδική αιτιολόγηση. Η εθελούσια γίνεται με διαδικασία απλής γνωστοποίησης.

Σε περίπτωση εφημερίας, η κλινική θα πρέπει να διαθέτει τμήμα επειγόντων περιστατικών ή εξωτερικό ιατρείο των ιατρικών ειδικοτήτων που αναφέρονται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει σαφή διαχωρισμό με ρητή απαγόρευση του όρου «Νοσοκομείο» σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Όπως προβλέπει το Άρθρο 33, σε οποιαδήποτε επωνυμία ή διακριτικό τίτλο της Ιδιωτικής Κλινικής, προτάσσεται εμφανώς ο τίτλος «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ» και απαγορεύεται η χρήση του όρου «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» σε οποιαδήποτε γλώσσα. Για τους παραβάτες επιβάλλονται οι ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 21.

Με την ψήφιση του, το άρθρο 21 προβλέπει για τους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας που παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου, επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται, φτάνοντας τα 30.000 ευρώ.

Η παρούσα διάταξη μπορεί να θεωρηθεί και «φωτογραφική» καθώς στην πλειοψηφία τους οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές αναφέρονται ως «ιδιωτικά θεραπευτήρια» ή «ιδιωτικές κλινικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα