ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα να εστιάζει στα του οίκου της

Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα «να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις», με αφορμή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την έγκριση από την ελληνική Βουλή του σχεδίου νόμου για τη Σαρία.

Το

υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Όπως συμπληρώνει το ΥΠΕΞ, «είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας».

Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».

«Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές αρχές «δεν διαβουλεύθηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας για τον νόμο αυτό, όπως δεν έχουν κάνει και με άλλους νόμους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους».

Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του γιατί η Ελλάδα «δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της “τουρκικής” -όπως τη χαρακτηρίζει- μειονότητας της Δυτικής Θράκης», κατηγορώντας την Αθήνα ότι «αύξησε την πίεση σε βάρος τους πρόσφατα, μέσα από έρευνες της δικαιοσύνης».

Παράλληλα η Άγκυρα κάλεσε την Αθήνα «να αντλήσει διδάγματα από το παρελθόν» και να «τερματίσει τη νομική πίεση που ασκεί στους εκλεγμένους μουφτήδες», επικαλούμενη πέντε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΥΠΕΞ: Εποικοδομητική η συνάντηση Ν. Κοτζιά- Ν. Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη

Την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νιμιτς, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία στο ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη συνάντησή τους σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη μεθοδολογία η οποία θα ακολουθηθεί για την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν τη διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ήταν εποικοδομητική και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Επίσης, οι δύο άνδρες εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα