Υπάρχουν και... χειρότερα: Αναζωπύρωση στη φωτιά της Τενερίφης - Ξέσπασε τον Αύγουστο, δεν έσβησε ποτέ

Αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες η φωτιά η οποία στο πέρασμα της έκαψε μεγάλες εκτάσεις τον Αύγουστο στην Τενερίφη των Κανάριων Νησιών. Οι τοπικές αρχές αύξησαν στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη το επίπεδο επικινδυνότητας από το 3 στο 2.

Το καλακαίρι περίπου 150.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Τενερίφη έγίναν στάχτη. Πρόκειται για μία έκταση που ισοδυναμεί με το περίπου 7% της επιφάνειας του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στις 15/8 και στις 24/8 οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι «σταθεροποιήθηκε». Στις 11/9 η πυρκαγιά τέθηκε

«υπό έλεγχο», όμως... δεν έσβησε ποτέ.

«Πρόκειται για την ίδια φωτιά. Είχε κηρυχθεί υπό έλεγχο, αλλά ποτέ δεν είχε σβηστεί. Βγήκε από την περίμετρό της, αλλά πρόκειται για την ίδια φωτιά», εξήγησε ο Ιβάν Μαρτίν, διευθυντής των υπηρεσιών διάσωσης της Τενερίφης μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο των Κανάριων Νησιών.

«Η νύχτα ήταν αρκετά έντονη, κυρίως μετά τις 23:30, όταν περάσαμε στο επίπεδο 2, που επιτρέπει να ενεργοποιηθεί η Έκτακτη Στρατιωτική Μονάδα», μονάδα των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων που δημιουργήθηκε για να επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση καταστροφής ή κινδύνου.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, που ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου και η ενίσχυση των ανέμων αναζωπύρωσαν τις εστίες της δασικής πυρκαγιάς.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν στην πλατφόρμα X ότι έφτασαν στο νησί ενισχύσεις 60 στρατιωτικών και 26 οχημάτων του στρατού ώστε να συμμετέχουν «στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς», ενώ συνολικά 120 άνθρωποι δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Περίπου 3.200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προληπτικά την Τετάρτη, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει. Πρόκειται για κατοίκους των πόλεων Σάντα Ούρσουλα και Λα Οροτάβα.

Το ισπανικό νησί έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολύ πιο καταστροφικές πυρκαγιές (πχ 2007), όμως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η τοπογραφία της πυρκαγιάς είχαν ωθήσει τις αρχές να κάνουν λόγο για την «πιο περίπλοκη» πυρκαγιά που έχει αντιμετωπίσει η Τενερίφη εδώ και 40 χρόνια.

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω κλιματικής αλλαγής, προκαλεί συχνότερα καύσωνες οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, ενώ αυξάνει και τις πιθανότητες πυρκαγιών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το 2022 στην Ισπανία κάηκαν 3.000.000 στρέμματα σε περισσότερες από 500 πυρκαγιές, ρεκόρ για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis).

#ΦΩΤΙΑ #ΤΕΝΕΡΙΦΗ #ΙΣΠΑΝΙΑ #ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα