Ξεκινάει το market test για τις 4 μονάδες της ΔΕΗ

Πιθανότητα και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει το market test που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις 4 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Πρόκειται για την πώληση των μονάδων Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 3,4, και άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας στη Μελίτη

Η έρευνα διεξάγεται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ( DG Comp), προκειμένου να διακριβωθεί ποιό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον,

δηλαδή ποιοί και με ποιούς όρους είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν μονάδες της ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Ασία και Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Το market test αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30 ημέρες.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το market test θα έχει επιτυχία. Σε περίπτωση που δεν προκύψει ενδιαφέρον, θα αναδιαμορφωθούν οι όροι για να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, η πώληση των μονάδων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου με πολλά ενδιάμεσα στάδια. Για το τίμημα, την πρόσληψη συμβούλου και την απόσχιση των μονάδων υπεύθυνη είναι η ΔΕΗ ενώ για το market test που θα προηγηθεί, υπεύθυνη είναι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαβεβαιώσει ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και ότι οι μονάδες θα πωληθούν μαζί με τους υπαλλήλους (περίπου 1500 συνολικά). Το πιο πιθανό είναι να μπει μια ρήτρα προστασίας των υπαλλήλων όπως π.χ ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για ένα διάστημα.

Το επόμενο διάστημα προμηνύεται θερμό για την κυβέρνηση καθώς η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή των πωλήσεων, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο καταλήψεων, κλείσιμο μονάδων και black out.

Ήδη για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συλαλλητήριο στην Φλώρινα, ενώ ανάλογη κινητοποιήση έχει προγραμματιστεί στην Μεγαλόπολη για την Τετάρτη.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέο γύρο επισκέψεων, ξεκινώντας αυτή τη φορά από την Αρκαδία.

Στα επιχειρήματα του κ. Σταθάκη καταλέγεται βεβαίως η προστασία των θέσεων εργασίας στις προς πώληση μονάδες. Άλλωστε ο υπουργός ΠΕΝ μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς φρόντισε να διαβεβαιώσει για τη διατήρηση τους, τονίζοντας πως οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προς πώληση μονάδων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΥΠΕΝ, ο στόχος που αρχικά είχε συμφωνηθεί με την DG Comp, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης και ως εφαρμογή απόφασης του Ευρωδικαστηρίου προέβλεπε αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Η πρόταση που θα υποβληθεί τελικά σε market test προβλέπει ότι σήμερα η ΔΕΗ διατηρεί το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της ή άλλιώς το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση (το 2026), όταν θα έχουν αποσυρθεί οι μονάδες Καρδιάς, Αμυνταίου και η Μεγαλόπολη-ΙΙΙ και θα έχουν λειτουργήσει οι νέες μονάδες στη Μελίτη και στην Πτολεμαΐδα, η ΔΕΗ θα συνεχίζει να ελέγχει το 68% του λιγνιτικού δυναμικού. Κατά μέσο όρο, μέχρι τότε, η ΔΕΗ θα διατηρεί πάνω από το 70%.

Σε μακροπρόθεσμη βάση (μέσος όρος περιόδου 2018-35) η ΔΕΗ θα διατηρεί το 65%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την αποεπένδυση αφορά τα εργοστάσια και το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης ορυχείων και όχι άλλες εκτάσεις ή περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το Σύνταγμα τα ορυχεία ανήκουν στο Δημόσιο και δεν εκχωρούνται. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, με το τέλος της εκμετάλλευσης η γη επιστρέφει στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα