«Βόμβα» Λουκασένκο: «Η Λευκορωσία θα συμμετάσχει στον πόλεμο με τη Ρωσία αν έστω και ένας στρατιώτης πατήσει το πόδι του στη χώρα»

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο καλά όσο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον ίδιο να μην κλείνει την πόρτα σε ενδεχόμενη εμπλοκή στον πόλεμο.

Ο αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας είναι σταθερός σύμμαχος του Κρεμλίνου και υποστηρικτής αυτού που ο κ. Πούτιν αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" - αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, ο Πούτιν δεν έχει καθίσει στο ίδιο τραπέζι με δυτικούς δημοσιογράφους.

Αλλά σήμερα στο Μινσκ, ο Λουκασένκο δέχθηκε ερωτήσεις

από μια μικρή ομάδα ξένων μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι διατεθειμένος να λάβει μέρος στον πόλεμο με την Ουκρανία δήλωσε ότι:

«Είμαι επίσης έτοιμος να συμμετάσχω στον πόλεμο, μαζί με τους Ρώσους, από το έδαφος της Λευκορωσίας. Αλλά μόνο αν κάποιος - έστω και ένας στρατιώτης - εισέλθει στο έδαφός μας με όπλα για να σκοτώσει τον λαό μου».

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχει αυξηθεί, με κοινές ασκήσεις και το σχηματισμό κοινής στρατιωτικής ομάδας.

Αλλά μέχρι στιγμής ο Λευκορώσος ηγέτης έχει αποφύγει να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία για να πολεμήσουν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ως νόμιμο πρόεδρο της Λευκορωσίας. Το 2020 οι Λευκορώσοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να τον κατηγορήσουν ότι έκλεψε τις προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ο Λουκασένκο κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι υποδαυλίζουν τη σύγκρουση και επιδόθηκε σε μια πινελιά πυρηνικής σαμποτάζ τύπου Πούτιν,

«Αν συνεχίσετε αυτή την κλιμάκωση, θα αποκτήσετε πυρηνικά όπλα και η Ρωσία έχει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε.

« Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό. Αν ξεκινήσει πυρηνικός πόλεμος, η Λευκορωσία θα πάψει να υπάρχει. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί ο πυρηνικός πόλεμος θα εξαφανίσει και τις ΗΠΑ. Κανείς δεν το χρειάζεται αυτό».

Έχοντας βοηθήσει κατά κάποιον τρόπο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, ο Λευκορώσος ηγέτης ισχυρίζεται τώρα ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της ειρήνης.

Ο Λουκασένκο πρότεινε ότι η επόμενη εβδομάδα θα ήταν μια καλή στιγμή για να ξεκινήσει, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επισκέπτεται την Πολωνία.

Πρόκειται για μια πρόσκληση που ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πιθανό να απορρίψει.

#ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ #Λευκορωσία #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα