Τσίπρας: Το QE πλέον δεν είναι κρίσιμο για την Ελλάδα

Αλλαγή πλεύσης για την ποσοτική χαλάρωση από την κυβέρνηση και δη, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Θεωρώ ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμο για εμάς όπως πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNBC.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο QE καθώς το χρέος

της χώρας δεν αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο οι οίκοι ίσως αλλάξουν την αξιολόγησή τους, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι και αναδιαρθρώσει το χρέος της, σημειώνει το CNBC.

Όπως επισημαίνει το CNBC, στο παρελθόν ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Η εκτίμησή μας πριν τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν πως το QE αποτελεί "κλειδί" προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν πως δεν ήταν προϋπόθεση», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Για εμάς δεν υπάρχει στόχος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο QE πριν το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει βγει δύο φορές στις διεθνείς αγορές φέτος, προσελκύοντας αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και στις δύο περιπτώσεις, ενώ η Αθήνα αναμένεται να βγει τουλάχιστον άλλες δύο φορές στις αγορές πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα