Τραγωδία χωρίς τέλος στη Γάζα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, σήμερα ψηφίζει και πάλι το ΣΑ του ΟΗΕ

Η Χαμάς ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε απελευθέρωση ομήρων χωρίς «τερματισμό της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ», την ώρα που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται τις διατυπώσεις στο κείμενο προς ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζουν για ακόμη μία φορά την οργή και την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Γάζας,

όπου οι τραυματίες στερούνται φαρμάκων και τα παιδιά - που αναρρώνουν από ακρωτηριασμούς - κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από τους βομβαρδισμούς.

«Είμαι εξοργισμένος που παιδιά που αναρρώνουν από ακρωτηριασμούς σκοτώνονται μέσα στα νοσοκομεία», δήλωσε την Τρίτη ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά. Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο λειτουργικό νοσοκομείο που έχει απομείνει στην περιοχή, έχει βομβαρδιστεί δύο φορές τις τελευταίες 48 ώρες.

Σε ισραηλινό βομβαρδισμό την Δευτέρα στη νότια Γάζα τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ την ίδια ώρα στρατεύματα των IDF εισέβαλαν σε ένα από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία του βορρά. Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι, παράλληλα, σκοτώθηκαν και άλλοι 75 τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα την Τρίτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας.

Στην επίθεση - που ξεκίνησε ως απάντηση στην έφοδο της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια στις 7 Οκτωβρίου - σχεδόν 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 1,9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, ενώ παράλληλα έχει κατεδαφιστεί μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Σύμφωνα με το Reuters, o Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε την Τρίτη την ετοιμότητα της χώρας να εισέλθει σε μια ακόμη εκεχειρία στη Γάζα προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και να μπορέσει να φτάσει περισσότερη βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μια ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο Χέρτσογκ, του οποίου ο δημόσιος ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός, σε συγκέντρωση πρεσβευτών, σύμφωνα με το γραφείο του. «Και η ευθύνη βαραίνει πλήρως τον Σινουάρ και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της Χαμάς».

Από την πλευρά της, η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση απέρριψε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια του πολέμου - θέτοντας ως απαραίτητο προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συμφωνία τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε μορφής διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή κρατουμένων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενης γενοκοτονίας που διαπράττει το Ισραήλ», δήλωσε ο Μπασέμ Ναέμ.

«Είμαστε, ωστόσο, ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στον τερματισμό της επίθεσης κατά του λαού μας και στο άνοιγμα των διαβάσεων για να έρθει βοήθεια και να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός», πρόσθεσε.

Συνεδριάζει και πάλι το Συμβούλιο Ασφαλεία του ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται εκ νέου σήμερα Τρίτη προκειμένου τα μέλη του να αποφασίσουν για ενδεχόμενο αίτημα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μετά το βέτο των ΗΠΑ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η ψηφοφορία - που επρόκειτο να διεξαχθεί τη Δευτέρα - αναβλήθηκε προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους διπλωμάτες να αντιμετωπίσουν τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τη διατύπωση του σχεδίου απόφασης.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν, ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια αναφορά σε «παύση των εχθροπραξιών», αλλά εμφανίστηκαν περισσότερο «ανοιχτοί» σε μια έκκληση για «αναστολή των εχθροπραξιών».

Οι αραβικές χώρες που διαπραγματεύονται το κείμενο θεώρησαν ενθαρρυντική την κίνηση του Λευκού Οίκου να διαπραγματευτεί την διατύπωση - σε αντίθεση με το να θέτει απλώς βέτο στο ψήφισμα.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε το σχεδιασμό μιας πολυεθνικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντησε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Χούθι της Υεμένης.

Ο Όστιν - σε ταξίδι στο Μπαχρέιν και έπειτα από σχετικές συνομιλίες στο Τελ Αβίβ νωρίτερα τη Δευτέρα - δήλωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία.

«Χάνει το ηθικό της πλεονέκτημα η Ευρώπη»

Η Ευρώπη χάνει το ηθικό της πλεονέκτημα έναντι του υπόλοιπου κόσμου λόγω της στάσης της στη Γάζα, δήλωνε χθες ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Αόστα που διοργάνωσε η Le Grand Continent, ο Ζοζέπ Μορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν κατόρθωσε να υιοθετήσει ενιαία άποψη επειδή ορισμένες χώρες της αισθάνονται «ένοχες» ως αποτέλεσμα του Ολοκαυτώματος και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχουν πολύ διαφορετικές ευαισθησίες που μπορούν να εξηγηθούν από διάφορους ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους», σημείωσε. «Υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός χωρών που είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν το Ισραήλ μέχρις εσχάτων, επειδή έχουν ένα ιδιόμορφο σύμπλεγμα ενοχής για το Ολοκαύτωμα, αν κι αυτό δεν είναι ένα συναίσθημα που μοιράζονται όλοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραγωδία, Γάζα, Αδιέξοδο, ΟΗΕ,tragodia, gaza, adiexodo, oie