Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για να ξεκολλήσει η απονομή των συντάξεων

Άμεση προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η απονομή των συντάξεων καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησεις φτάνουν μέχρι τις 465.000 σύμφωνα με πληροφορίες των Dikaiologitika News.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα δώσει προτεραιότητα σε όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν και αφορούν συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, ενώ ξεκινούν όλες οι διαδικασίες για την ψηφιοποιημένη σύνταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο

Εργασίας σε λίγες ημέρες θα έχει πλήρη εικόνα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και των εσόδων του ΕΦΚΑ καθώς ακόμη δεν έχει αλλάξει ο διοικητής του ταμείου.

Στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθεί ο ΕΦΚΑ με προσωπικό ώστε να μπορέσει κάθε μήνα να απονέμει τουλάχιστον 10.000 με 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Παράλληλα εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος ψηφιοποίησης των συντάξεων «Άτλας», προκειμένου να μπει τέλος στην πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα τρία χρόνια. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιήσει ο κ. Βρούτσης, προβλέπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021, πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα χωρίς την παρέμβαση από υπάλληλο. Τον Φεβρουάριο του 2021 θα προστεθεί ακόμη 24,39% και το ποσοστό θα φτάσει το 58,72% με στόχο τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων συντάξεων που θα υποβάλλονται μετά το 2020 να εκδίδεται ψηφιακά. Το υπόλοιπο 10%, που θα αφορά ειδικές κατηγορίες συνταξιοδότησης, η έκδοση των οριστικών αποφάσεων θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.
Μάλιστα στη σταδιακή ψηφιοποίηση μέσω του συστήματος «Άτλας» θα ενταχθεί και ένας σημαντικός αριθμός των 465.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται ήδη σε εκκρεμότητα.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος της ψηφιοποιημένης σύνταξης, το Νοέμβριο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά πλέον έντυπα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μελλοντικοί συνταξιούχοι και θα τα υποβάλουν στο σύστημα «Άτλας». Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος, οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται πια να μεταβούν στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να ενταχθεί ο ΑΜΚΑ σε όλα τα έγγραφα που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες.

Μέσω του συστήματος «Άτλας» θα καταγράφεται το ασφαλιστικό βιογραφικό και η ασφαλιστική ικανότητα όλων των πολιτών. Συγκεκριμένα μέσω του νέου συστήματος:
-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
-Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας έτσι τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού βιογραφικού .
-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
-Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Τελικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως το ασφαλιστικό βιογραφικό όλων των εργαζομένων, ώστε για παράδειγμα η ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης – που είναι το πλέον χρονοβόρο στάδιο της διαδικασίας έκδοσης μιας σύνταξης – να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και αυτόματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα