Το Σάββατο αποχωρεί η Ομπρέλα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πρώτες αποχωρήσεις ξεκινούν σήμερα - Βήμα προς τον προθάλαμο και από τους «6+6»

Οριστική απόφαση για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή και συγκεκριμένα το Σάββατο, λήφθηκε χθες το βράδυ σε σύσκεψη μεταξύ στελεχών της «Ομπρέλας», τα οποία είναι μέλη του οργάνου.

Παράλληλα, οι διεργασίες συνεχίζονται και στους «6+6», οι οποίοι συνεδρίαζαν, επίσης, χθες το βράδυ και αποφάσισαν να «κατεβάσουν» στην ΚΕ κριτικό κείμενο «συνολικής πολιτικής τοποθέτησης» για τη στρατηγική κατεύθυνση που έχει δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ

η νέα ηγεσία.

40-45 μέλη της ΚΕ αναμένονται να αποχωρήσουν έως και αύριο

Σε ότι αφορά την «Ομπρέλα», 40 από τα 45 περίπου μέλη της, τα οποία συμμετέχουν της ΚΕ και ήταν παρόντα στη χθεσινή σύσκεψη, συμφώνησαν στην άμεση αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν και λίγα ακόμη στελέχη του οργάνου, τα οποία έλλειπαν χθες. Με αυτό το δεδομένο, οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαδικασία των διαγραφών, αλλά όχι και για την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να τις ενεργοποιήσει, καθίσταται άκυρη.

Επίσης, το γεγονός μια τόσο μαζικής επιλογής στελεχών (στα 300 συνολικά της ΚΕ), ακόμη κι αν τα νούμερα αποδεχθούν ελαφρώς υπερβολικά, είναι σαφές ότι δίνει στην εν λόγο «έξοδο», χαρακτήρα διάσπασης.

Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με την Αριστερά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αποχώρησης που έχουν ετοιμάσει για την Κεντρική Επιτροπή, κάνει αυτοκριτική και αναφέρεται στις «ευθύνες» και τις «ολιγωρίες» της τάσης για τη «βίαιη μετάλλαξη του κόμματός, τον αρχηγισμό, τη σταδιακή απομάκρυνσή του από τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τη διάχυσή του σε ένα θολό και άνευρο πολυσυλλεκτισμό».

Επιπλέον ασκεί σκληρή κριτική στην νέα του ηγεσία του για τοξικό κλίμα, νεοαυριανισμό και δεξιόστροφο λαϊκισμό, κραυγές και φανατισμό, μίσος για το 3% και την ιστορική πορεία της Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι αρνητικό «δείγμα γραφής» για όλα αυτά καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπικές έρευνες, οι οποίες φέρνουν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με συνεχείς διαρροές προς άλλες δυνάμεις, κυρίως της Αριστεράς και της αποχής.

Επίσης, καταγράφεται εμμέσως η βούληση για ίδρυση νέου κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα παραμείνουν «στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς», προειδοποιώντας, μάλιστα, «όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της», ότι «δεν θα ξεμπερδέψουν τόσο εύκολα μαζί της».

Διαφορετικές προσεγγίσεις για αποχώρηση στην ΚΕ ή νωρίτερα

Πάντως, μπορεί η απόφαση για «έξοδο» για το κόμμα να ήταν σχεδόν ομόφωνη, ωστόσο έντονες διαφωνίες προέκυψαν για τον χρόνο, αλλά και τον τόπο, της αποχώρησης. Πολλοί υποστήριξαν ότι το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί (με αρκετούς και από άλλες πλευρές να βλέπουν ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο η κατάσταση να παρεκτραπεί στην ΚΕ) δεν ευνοεί τις πολιτικές διαφωνίες, αλλά και σημείωσαν ότι, αφού δεν υπάρχουν θέματα να τεθούν προς απόφαση (δεδομένης και της απόφασης αποχώρησης), δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η παρουσία στη συνεδρίαση.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί τόνισαν την ανάγκη να ειπωθούν οι πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι της διάσπασης, ιδίως προς το ακροατήριο των «ενδιάμεσων» που ακόμη ταλαντεύεται για την παραμονή ή την αποχώρηση από την Κουμουνδούρου. Επισήμαναν, δε, ότι μια τέτοια κίνηση επιβάλλεται να γίνει με θεσμικό τρόπο στα επίσημα όργανα του κόμματος.

Σήμερα αναμένεται η αποχώρηση Βούτση και Σκουρλέτη

Τελικά με οριακή πλειοψηφία και αρκετά λευκά επικράτησε η πρόταση για αποχώρηση στην ΚΕ το Σάββατο. Ωστόσο, δόθηκε η ευχέρεια κινήσεων σε όσους δήλωσαν ότι δεν θέλουν παραβρεθούν στην ΚΕ να αποχωρήσουν νωρίτερα, δηλαδή σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτούς, φέρονται να είναι οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, από τους οποίους αναμένεται τις επόμενες ώρες η σχετική δημοσιοποίηση. Επίσης αποφασίστηκε να τεκμηριώσουν, με ομιλίες από το βήμα της ΚΕ, τους λόγους της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 4 στελέχη της τάσης.

Συνολικό αντιπαραθετικό κείμενο στην ηγεσία από τους «6+6»

Αν και δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν μέσα στο σαββατοκύριακο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίσης αυστηρής κριτικής προς την ηγεσία κείμενο συνολικής πολιτικής τοποθέτησης αναμένεται να κατέβουν στην Κεντρική Επιτροπή και οι «6+6», το οποίο μάλιστα δεν αποκλείεται να κατατεθεί και αντιπαραθετικά στην εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Σε αυτό αναμένεται να γίνεται λόγος για «περίοδο κρίσης με διαλυτικά χαρακτηριστικά», να τίθεται ζήτημα λανθασμένων επιλογών, αλλά και λανθασμένης στρατηγικής κατεύθυνσης συνολικά, καθώς και να ασκείται κριτική για δηλώσεις του νέου προέδρου, όπως αυτές στον ΣΕΒ, για τη μη συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη Γάζα και να αποτιμάται πολύ πιο αρνητικά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Επιπλέον, θα επισημαίνεται η απαξίωση την οποία υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τονίζεται ότι η ενότητα του κόμματος καταστρέφεται με ευθύνη της νέας ηγεσίας και θα προτείνεται η επίσπευση των διαδικασιών οργάνωσης του Έκτακτου Συνεδρίου, με στόχο μια νέα σύνθεση για την υπέρβαση της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεγαλύτερη απόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας με αξιόπιστο τρόπο.

Με δεδομένο ότι και ο Δοινύσης Τεμπονέρας τάσσεται έντονα υπέρ της επιτάχυνσης του Συνεδρίου και ασκεί επίσης κριτική (αν και πολύ πιο ήπια) είναι πιθανό να δούμε προσπάθειες μεταξύ τους σύγκλισης κατά τις εργασίες της ΚΕ.

Πίεση από τη βάση των «6+6» για αποχώρηση

Πάντως, αν και στη χθεσινή σύσκεψη της ομάδας επιβεβαιώθηκε η απόφαση μη αποχώρησης μέχρι και τη συνεδρίαση της ΚΕ το σαββατοκύριακο, τα πράγματα είναι πολύ αβέβαια για το μετέπειτα.

Και αυτό, διότι μεγάλο ποσοστό από τα 130 άτομα που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη πιέζουν, έντονα για αποχώρηση, δεδομένου ότι δεν μπορούν να εκφραστούν από τη νέα ηγεσία, αλλά και προβλέπουν ότι η κατάσταση στο κόμμα θα επιδεινωθεί ραγδαία μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας».

Σε σκληρή γραμμή σε αυτή την κατεύθυνση μίλησαν για παράδειγμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και Αριστείδης Μπαλτάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι συνολικά οι «6+6» αρχίζουν να θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτη μια τέτοια εξέλιξη αφού πρώτα όμως χτίσουν το δικό τους πλαίσιο πολιτικής διαφωνίας και πείσουν περισσότερους ενδιάμεσους να ακολουθήσουν σε ένα νέο εγχείρημα εκτός Κουμουνδούρου.

Επιταχυντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξει φυσικά το ενδεχόμενο να γίνουν έκτροπά από θερμοκέφαλους της πλειοψηφίας στην ΚΕ, όπως σχεδόν προαναγγέλλεται, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα η αποχώρηση και των «6+6» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέσα στο σαββατοκύριακο.

Κορυφαία στελέχη τους ανέφεραν χαρακτηριστικά στο «Dnews»: «Αν γίνουν ασχήμιες θα κάνουν πιο καθαρές τις επιλογές όλων μας».

#ΣΥΡΙΖΑ #ΟΜΠΡΕΛΑ #ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΣΥΡΙΖΑ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σάββατο, Ομπρέλα, ΣΥΡΙΖΑ, - Βήμα, 6+6,savvato, obrela, syriza, - vima, 6+6