Το πρόγραμμα του Ερντογάν και η επίσκεψη στην Θράκη που «βράζει»

Με το βλέμμα στραμμένο στην Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί την Θράκη, η κυβέρνηση υποδέχεται τον Τούρκο πρόεδρο στην Ελλάδα.

Το βασικό σκέλος του προγράμματός του ξεκινά την Πέμπτη στις 10.30 με την άφιξη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Η πρώτη του στάση θα είναι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

και στην συνέχεια θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο.

Εκεί θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στην συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.
Στο μέγαρο Μαξίμου θα πάει αμέσως μετά, στις 13.30 το μεσημέρι και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες θα γίνουν οι καθιερωμένες δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο του προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του και την Παρασκευή τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί την Θράκη, και συγκεκριμένα την Κομοτηνή.

Η κατάσταση στην Θράκη είναι ηλεκτρισμένη. Το μένος του ίδιου του Ερντογάν και των κορυφαίων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των μουσουλμάνων έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τους γνώστες των ισορροπιών της περιοχής σε κινήσεις πέραν των ορίων της λογικής.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με απειλές για ένα υποτυπώδη «ιερό» πόλεμο στην Ευρώπη οδήγησαν πολλούς σε ακραίες συμπεριφορές. Ηδη σε μέσα ενημέρωσης της μουσουλμανικής μειονότητας μπορεί κανείς ακόμα και σήμερα να βρει εύκολα κυρήγματα μίσους. Ακόμα, οι τοπικοί παράγοντες και οι μη αναγνωρισμένοι από το ελληνικό κράτος μουφτήδες κινούνται με αρκετή νευρικότητα και προετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον Ερντογάν.

Η ανησυχία στην κυβέρνηση είναι εάν ο Ερντογάν θα θελήσει να διατηρήσει αυτό το κλίμα με πιθανές δικές του εμπρηστικές δηλώσεις ή θα δώσει ένα μήνυμα που θα φέρει ξανά την ηρεμία στην περιοχή. Πολιτικοί παράγοντες και διπλωμάτες που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου εκτιμούν ότι θα κινηθεί με βάση την λογική αν και κανείς δεν μπορεί να βάλει σήμερα το χέρι στην φωτιά για τις προθέσεις του «σουλτάνου».

Μένει να αποδειχτεί αν ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να διατηρήσει την χώρα του σε ευρωπαική τροχιά ή θα παρασυρθεί από εθνικιστικές σειρήνες στην προσπάθειά του να δείξει ότι είναι ο μεγάλος και αδιαφιλονίκητος ηγέτης που μπορεί να δημιουργεί τριγμούς στην Ευρώπη, έχοντας ως μεγάλο όπλο τα εκατομμύρια των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στην χώρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα