Το κοινωνικό μέρισμα βγάζει από το κάδρο τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ανάσα για τα νοικοκυριά αλλά και την ΔΕΗ δίνει η απόφαση της κυβέρνησης για κάλυψη των απαιτήσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας με την απόδοση μέρους από το κοινωικό μέρισμα

Όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω του κοινωνικού μερίσματος η ΔΕΗ θα λάβει 360 εκατ. ευρώ. Με την εξέλιξη αυτή , η κυβέρνηση δεσμεύεται

πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις τα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και για να γίνει δυνατή η περαιτέρω ελάφρυνση των 300.000 δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Η λύση πληρωμής από το πλεόνασμα επιλέχτηκε με δεδομένο ότι η τρόικα δεν συμφωνούσε με μια πιθανή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2018, ενώ από την άλλη επέμενε να είναι μεγάλο το ποσό που θα πάρει άμεσα η ΔΕΗ. Η πληρωμή των παλιών ΥΚΩ στη ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ προσδιορίστηκαν νομοθετικά το 2012, χωρίς να αναπροσαρμοστούν έκτοτε, προκαλώντας έτσι σωρευτικά ένα έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ κατά την πενταετία 2012-2016, το οποίο μετά την ενδελεχή έρευνα της ΡΑΕ προσδιορίστηκε στα 360 εκ. ευρώ, έναντι των 735 εκ. ευρώ που είχε ζητήσει και εγγράψει ως πρόβλεψη στον ισολογισμό της η ΔΕΗ.Σημειώνεται ότι με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική στις περισσότερες χώρες όπου υπάρχουν νησιά, το πρόβλημα έχει λυθεί με διασυνδέσεις ενώ εκεί όπου υπάρχουν μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως στην Ισπανία το κόστος άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα, μοιράζεται 50%-50% μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των καταναλωτών. Το καλοκαίρι η ΡΑΕ είχε εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ για τις ΥΚΩ, να καλύπτονται με την καταβολή μέρους από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, το οποίο άλλωστε χρησιμοποιούν οι μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά.

Η εισήγηση για επιστροφή του ΕΦΚ στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία πάντως ενστερνίζεται τη φιλοσοφία να καλύπτονται οι συγκεκριμένες χρεώσεις ή τουλάχιστον μέρος τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα