Το «καληνύχτα σας» του Αν. Παπανδρέου το 1989 και η μετωπική Τσίπρα – Μητσοτάκη

Το 1989, σε μία από τις θυελλώδεις συνεδριάσεις της Βουλής στις μάχες Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αγόρευε αργά το βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης.

Ξαφνικά, με το τέλος της ομιλίας του μπήκε στην αίθουσα ο Ανδρέας Παπανδρέου και πήρε τον λόγο εγκαλώντας τον Κ. Μητσοτάκη οτι χρησιμοποιούσε συνεχώς

εναντίον του ύβρεις χωρίς να λέει κάτι το ουσιαστικό.
- « Εγώ δεν σας υβρίζω, παρότι εσείς το κάνετε και σας το έχω ξαναπεί, έχετε ικανούς συνεργάτες γιατί το κάνετε αυτό» είπε ο Ανδρέας.
- «Με υβρίζετε, με λέτε εφιάλτη» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης
- «Αυτό ήταν για την ιστορική μνήμη του 1965» απάντησε ο Α. Παπανδρέου θυμίζοντας την «αποστασία».

Εν μέσω χειροκροτημάτων, για την σύντομη παρέμβασή του , ο Παπανδρέου αποχώρησε με την φράση που έμεινε κι αυτή ιστορική:
«Καληνύχτα σας» είπε και αποχώρησε τάχιστα από την πόρτα των υπουργικών εδράνων.

Το ίδιο έκανε 30 χρόνια μετά και ο Αλέξης Τσίπρας. Μία συμβολική κίνηση, θέλοντας να θυμίσει σε όσους κατάλαβαν την σημασία της κίνησής του,έχοντας απέναντί του τον γιό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Κυριάκο.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε σε ένα κοινώς κατανοητό επίπεδο τι έγινε χθες στη Βουλή.
Η υπόθεση είναι δύσκολη ακόμα και για όσους έχουν στοιχειώδεις νομικές γνώσεις. Χρειάζεται μελέτη και σίγουρα τα σχετικά με την στρατιωτική και διπλωματική διαδικασία όταν συνεργάζονται κράτη.

Ο Πάνος Καμμένος αποδέχτηκε έναν εκπρόσωπο για την πώληση των βλημάτων, τον οποίο βάσει των εγγράφων που υπάρχουν θεωρεί οτι έχει την επίσημη έγκριση της Σαουδικής Αραβίας. Με αυτά τα έγγραφα πορεύτηκε και τελικά υπέγραψε την διακρατική συμφωνία με τον Β. Παπαδόπουλο.

Η αντιπολίτευση τονίζει για τα ίδια έγγραφα ότι η Σαουδική Αραβία όχι μόνο δεν ενέκρινε αλλά ήδη από τον Αύγουστο του 2016 είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον «μεσάζοντα».
Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο πρέσβης της χώρας στο Ριάντ στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία προς το υπουργείο Αμυνας.

Ο νόμος του 2011 που απαγορεύει τους μεσάζοντες στα αμυντικά προγράμματα, ερμηνεύεται διαφορετικά από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται οτι επιτρέπεται σαφώς η εκπροσώπηση εφόσον το άλλο κράτος το πιστοποιεί επίσημα. Η ΝΔ επισημαίνει οτι υπάρχει ρητή απαγόρευση και δεν επιτρέπεται κανείς μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Β. Παπαδόπουλος σήμερα δηλώνεται ως άγνωστος για το Ριάντ, ενώ τα έγγραφα του Π. Καμμένου δείχνουν οτι εκπροσωπούσε το κράτος αυτό.
Χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε οτι υπήρχε άλλος Ελληνας, ο Ζορζ Σφακιανάκης (σ.σ. είναι Τζον Σφακιανάκης) ο οποίος ήθελε να μεσολαβήσει για το βασίλειο.
Κατηγόρησε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οτι μάλλον εξυπηρετεί το συμφέροντα του έτερου διεκδικητή των 300.000 βλημάτων.

Η ΝΔ λέει οτι ο Σφακιανάκης είναι οικονομικός σύμβουλος του βασιλείου και εκτιμά οτι παρενέβη όταν μάλλον διαπίστωσε οτι ο μεσάζων Παπαδόπουλος θα κόστιζε ακριβά για το Ριάντ.

Επίσης είναι γνωστό οτι ο Παπαδόπουλος εκπροσωπεί και το Κατάρ και την Ιορδανία. για όσους ξέρουν την περιοχή και τις ισορροπίες της, είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να εκπροσωπεί και το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία.

Τι στο καλό συμβαίνει λοιπόν;
Την απάντηση σίγουρα καλείται να δώσει η δικαστική έρευνα η οποία είναι αρμόδια να ερμηνεύσει το νόμο για τις διακρατικές συμβάσεις. Δηλαδή εάν ο Π. Καμμένος την παραβίασε ή όχι.

Πολιτικά, ο πρωθυπουργός «έβαλε πλάτη» για μία ακόμα φορά στον Καμμένο και με την εμφάνισή του φάνηκε πως κλείνει και αυτή την υπόθεση. Την χαρακτήρισε σκευωρία και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη οτι στήνει ανύπαρκτα σκάνδαλα για να καλύψει τα δικά του με την υπόθεση Αυγενάκη και τα paradise papers όπου εμφανίζεται η σύζυγός του Μαρέβα.

Από τη ΝΔ λένε οτι η υπόθεση τώρα ανοίγει καθώς ο Καμμένος δεν θα αποφύγει τις βασανιστικές δικαστικές περιπέτειες όσο και να τον καλύψει για την ώρα ο πρωθυπουργός.
Οσο γι αυτά που συμβαίνουν στη Υεμένη, δεν ίδρωσε κανείς. Μόνη παρέμβαση του Ν. Φίλη που θύμισε οτι υπάρχει και παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές από το περιβάλλον της Ντ. Μπακογιαννη εκτιμούν οτι εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη «ρηματική διακοίνωση» όπως είθισται στις διακρατικές σχέσεις για την εκπροσώπηση του Β. Παπαδόπουλου, τότε η κυβέρνηση και ο Π. Καμμένος παρανόμησαν.

Αλλοι πάλι λένε οτι με τους σαουδάραβες δεν είναι εύκολες οι συνεννοήσεις τέτοιου τύπου αφού και οι ίδιοι δεν συνεννοούνται καλά – καλά. Πάντως και κρατήστε το αυτό για την συνέχεια, αμερικανικές πηγές που γνωρίζουν εξαιρετικά καλά τις διαδικασίες στην συγκεκριμένη χώρα λένε ότι πάντοτε χρειάζεται προσοχή διότι εμφανίζονται συνήθως διάφοροι «εκπροσωπούντες» στο Ριάντ που στο τέλος αλληλοακυρώνονται με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Πρίγκηπες, διάδοχοι και διάφοροι αξιωματούχοι που κατέχουν τίτλους στο βασίλειο των Σαούντ κινούνται με σχετική αυτονομία μέχρι να ακυρωθούν από κάποιον ανώτερο.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν και ποιά θα είναι η συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα