Το «διαζύγιο» Πριγκόζιν-Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε «βεντέτα»

Ο Ευγενι Πριγκόζιν, ο επιχειρηματίας πίσω από τον μισθοφορικό στρατό Wagner, αρέσκεται να κατηγορεί τους πολιτικούς του εχθρούς για «προδοσία» επειδή δεν τον υποστηρίζουν όσο θα ήθελε.

Τώρα, όμως, φαίνεται να έχει διαπράξει ο ίδιος αυτό ακριβώς το έγκλημα - με την αποκάλυψη ότι οι εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν ότι προσπάθησε να συνάψει συμφωνία με την HUR, την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι εκθέσεις αυτές ήταν μέρος του θησαυρού διαβαθμισμένου υλικού που διέρρευσε στον διακομιστή παιχνιδιών Discord.

Πράγματι, όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας,

Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ρωτήθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην Washington Post, απάντησε με «αμυντικό» τρόπο.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο επικεφαλής της HUR, προειδοποίησε τον Πριγκόζιν ότι μια ρωσική συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας στην οποία συμμετείχαν πρώην μαχητές του Wagner είχε ως στόχο να τον ενοχοποιήσει, ακριβώς επειδή είχε ήδη συναλλαγές με την HUR.

Αυτές προφανώς διευθετήθηκαν στην Αφρική, όπου η Wagner έχει εκτεταμένα συμφέροντα, και οδήγησαν τον Πριγκόζιν σε μια εξαιρετική προσφορά τον Ιανουάριο.

Σε αντάλλαγμα για την αμφισβητούμενη πόλη Μπαχμούτ, θα παρείχε στο Κίεβο εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τη διάταξη των τακτικών ρωσικών στρατιωτικών μονάδων και των αποθεμάτων πυρομαχικών.

Ενθάρρυνε μάλιστα το Κίεβο να εξαπολύσει επίθεση στην Κριμαία.

Ωστόσο, αν οι αναφορές είναι αληθινές, θα έδειχναν ότι η απελπισία του να παραδώσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια νίκη στο Μπαχμούτ, καθώς και η βεντέτα του εναντίον του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, τον ώθησαν σε παράτολμες ενέργειες.

Όπως και να έχει, οι Ουκρανοί απέρριψαν την προσφορά, υποψιαζόμενοι διπλή διαπραγμάτευση.

Ο Πριγκόζιν φαίνεται να είναι πρόθυμος να δει τη ρωσική εισβολή να παραπαίει, αρκεί η Wagner να μπορεί να «λάμψει». Αυτή η προδοσία -γιατί είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί ως κάτι άλλο- μπορεί να φαίνεται εξαιρετική (για κάποιους), αλλά δεν είναι παρά ένα ιδιαίτερα ακραίο υποπροϊόν του συστήματος Πούτιν.

Αποτελεί μια οξεία πρόκληση για τον πρόεδρο. Ο Πούτιν, παρ όλα αυτά, δεν είναι άνθρωπος που παίρνει εύκολα ή γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, και είναι σαφές ότι δεν αισθάνεται άνετα με οποιεσδήποτε σημαντικές ανακατατάξεις στην κορυφή των δομών ασφαλείας του.

Πηγή: The Spectator

#ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #WAGNER #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα