Τι σημαίνει για την Ευρώπη η ασφαλής διακίνηση σιταριού

Το ρωσικό εμπάργκο και η ανάγκη για την εξεύρεση εναλλακτικών διόδων για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο συνιστά ένα από τα σημαντικότερα θέματα σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ένα ζήτημα σύνθετο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού η Ευρώπη δεν αντέχει να περάσει εκ νέου μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης που θα δημιουργούσε έντονες αναταράξεις στην αγορά και θα προκαλούσε περαιτέρω κλιμάκωση στις τιμές.

Το Κρεμλίνο ακολουθεί "σκληρή" γραμμή και δείχνει ξεκάθαρα ότι τα σιτηρά έχουν ενταχθεί σε ένα πλαίσιο πίεσης για την επίτευξη των στρατιωτικών

και διπλωματικών του στόχων. Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι η Δύση στηρίζει με κάθε μέσο την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την απρόκλητη επίθεση του Πούτιν, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αναθεώρηση της στάσης της Μόσχας.

Το αντίθετο μάλιστα. Όσο η Ουκρανία κερδίζει πόντους και όσο η διεθνής κοινότητα δείχνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει δραστικά τη ρωσική επιθετικότητα και τον ατεκμηρίωτο αναθεωρητισμό της, τόσο η Ρωσία θα αυξάνει την αυτοσυντήρηση της και θα επιδιώξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα να προκαλέσει πρόβλημα, εν προκειμένου στη μεταφορά του απαραίτητου ουκρανικού σιταριού. Την ώρα που στο στρατόπεδο της Ε.Ε. αναπτύσσεται κινητικότητα για την επόμενη μέρα, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις έστειλε από την Ινδία ένα σαφές μήνυμα προς το Ρώσο Πρόεδρο να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο deal σχετικά με την μεταφορά προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσει και η Τουρκία, στοχεύοντας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επικείμενη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν με βασικό θέμα την επισιτιστική ισορροπία και τις ασφαλείς μεταφορές προϊόντων στην περιοχή.

Η Ελλάδα εστιάζει επίσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, βάζοντας στο χάρτη των ενδεχόμενων λύσεων και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι μεταφορές σίτου συνιστούν εξάλλου προτεραιότητα με παγκόσμια ακτινοβολία που επηρεάζει τι τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη την υφήλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών μέσω της WPF πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα, παράλληλα, μεταφορές σίτου από τα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε το πρόγραμμα έχει αγοράσει το 80% των αποθεμάτων σιτηρών του από την Ουκρανία, έναντι ποσοστού 50% πριν από τον πόλεμο. Περισσότεροι από 725.000 τόνοι είχαν προορισμό χώρες στην Ασία όπως το Αφγανιστάν, αλλά και την Αφρική, όπως στη Σομαλία, στην Κένυα, στην Αιθιοπία και αλλού, δηλαδή στο διάστημα που ήταν σε ισχύ η πρωτοβουλία. Για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητα των εξελίξεων γύρω από την προμήθεια σιταριού, αρκεί να λάβει υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας σίτου παγκοσμίως.

Τη διετία 2022/23 εξήγαγε περίπου 31 εκατομμύρια τόνους με διάφορες χώρες προορισμού όπως η Αλγερία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος το Πακιστάν και η Νιγηρία. Με το άνοιγμα των εργασιών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαικής Ένωσης, αναμένεται να εξεταστούν νέες κινήσεις για την αντιμετώπιση των αρρυθμιών και την υιοθέτηση στοχευμένων δράσεων τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

#ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΣΙΤΑΡΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα