Τελικά αξίζει τον κόπο η ανακαίνιση; Επένδυση ή τεράστια σπατάλη, σε ποιες περιοχές θα γίνει γρήγορα απόσβεση

Κατά πόσο μια ανακαίνιση δίνει αξία σε ένα σπίτι και σε ποιο βαθμό θα μπορέσει το νοικοκυριό να κάνει απόσβεση

Με το κόστος των υλικών να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων - που επιθυμούν να ανακαινίσουν κι εν συνεχεία να πωλήσουν ή να ενοικιάσουν - προβληματίζονται έντονα:

Tελικά αξίζει τον κόπο (και τα χρήματά της) μια ανακαίνιση;

«Μια ανακαίνιση πραγματικά μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων. Εξίσου όμως σημαντικό αντίκτυπο έχει και στην οικονομική αξία του ακινήτου για τον ιδιοκτήτη», ανέφερε στο ΑΠΕ

ο διευθύνων σύμβουλος κατασκευαστικής εταιρίας Ιωσήφ Αραμπατζής.

Τα επόμενα χρόνια -νωρίτερα από το 2030, ένα ακίνητο που δεν θα πληροί πολύ αυστηρές προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης και υγειονομικών υποδομών, θα επιβαρύνεται με δασμούς που θα κάνουν τη χρήση του σχεδόν ασύμφορη. Υπό αυτόν τον όρο η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και κατοικιών καθίσταται αναγκαία, δίνοντας κατ' επέκταση μεγαλύτερη αξία και στο ακίνητο.

Σε ποιες περιοχές θα κάνετε απόσβεση

Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων προς εκμετάλλευση είναι εάν η επένδυση μιας ανακαίνισης μπορεί να αποσβεστεί σε περίπτωση ενοικίου ή πώλησης της.

«Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι πολύ σχετική, καθώς επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Έναν πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η περιοχή. Ανακαινισμένα διαμερίσματα που ανήκουν σε γειτονιές που επιλέγονται από ενοίκους μέσου ή υψηλού εισοδήματος, μπορούν πράγματι να πετύχουν πολύ υψηλότερο μίσθωμα, επιστρέφοντας την επένδυση που έχει γίνει σε αυτά.

Αντιθέτως γειτονιές με χαμηλά ενοίκια, κάτω των 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δύσκολα προσφέρουν απόσβεση, όμως μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα πως δίνουν την ευκαιρία στον ιδιοκτήτη για μια καλύτερη συμφωνία, προσεγγίζοντας παράλληλα πιο συνεπείς και σταθερούς ενοικιαστές», αναφέρει ο κ.Αραμπατζής.

Τι ρόλο παίζει ο οικονομικός κύκλος

Σε ένα ακόμη καθοριστικό παράγοντα για τον τομέα των ανακαινίσεων αναφέρθηκε ο σύμβουλος ακινήτων-οικονομολόγος κάτοχος ΜΒΑ από το Manchester Business School Αλέξανδρος Δεμερτζής. Όπως επισήμανε, η υπεραξία που δίνει η ανακαίνιση σε ένα ακίνητο είναι σε στενή συνάρτηση και από τον οικονομικό κύκλο στον οποίο βρίσκεται η αγορά ακινήτων και κυρίως από τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς.

Για παράδειγμα σε περιόδους όπως όπου οι τιμές πώλησης ακινήτων είναι σε ανοδική φάση, όπως συνέβαινε την τελευταία διετία η ανακαίνιση και το κόστος για ένα υποψήφιο πωλητή είναι μια πιο εύκολη απόφαση - καθώς μπορεί να καλυφθεί από την υψηλότερη τιμή πώλησης, εξαιτίας και του ανοδικού κύκλου τιμών.

Ειδικότερα, για την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία πληθωρισμού και με έντονα αυξητικές τάσεις στα κόστη ανακαινίσεων, όπως αναφέρει ο κ.Δεμερτζής με εμπειρία άνω των δύο δεκαετιών στον τομέα ακινήτων, το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός ανακαινισμένου σπιτιού αποκτά μεγαλύτερη αξία για τον αγοραστή, καθώς την τρέχουσα χρονική περίοδο βρίσκεται αντιμέτωπος με αβεβαιότητα όσον αφορά το ύψος του κόστους της ανακαίνισης.

Ο κ.Δεμερτζής τονίζει ότι γενικότερα η ανακαίνιση προ της μίσθωσης ενός σπιτιού είναι πάντα βοηθητικός και ενισχυτικός παράγοντας για το ύψος του τελικού μισθώματος καθώς και του χρόνο μίσθωσης. Στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης πρέπει να πετύχει να επιλύσει μια όχι εύκολη εξίσωση: να επιλέξει τις πιο «value for money» λύσεις για ένα αισθητικά καλό και λειτουργικό αποτέλεσμα κοινά αποδεκτό, πετυχαίνοντας όμως ταυτόχρονα συγκράτηση του κόστους ανακαίνισης για μια ταχύτερη απόσβεση

Τι προτιμούν οι ξένοι αγοραστές

Ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε και σε μια τάση που έρχεται από τις ΗΠΑ κι αφορά τα πολύ ακριβά ακίνητα και κερδίζει έδαφος και στην χώρα μας.

Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, οι αγοραστές - λόγω πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων - δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με ανακαινίσεις ούτε να συντονίσουν τη διαδικασία, επιλέγουν έτσι ένα ακίνητο που είναι με το κλειδί στο χέρι, σε κάποιες περιπτώσεις και επιπλωμένο.

Προσθέτει επίσης ότι με το ίδιο σκεπτικό ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα ενεργειακά ακίνητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μεγάλου αριθμού ξένων αγοραστών καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τις χρονοβόρες και όχι εύκολα διαχειρίσιμες από απόσταση διαδικασίες ανακαινίσεων σε μια ξένη χώρα που ενδεχομένως δεν θα αποτελεί την μόνιμη κατοικία τους.

#ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ #ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ_ΣΠΙΤΙΟΥ #ΕΝΟΙΚΙΑ #ΠΩΛΗΣΗ #ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ #ΕΠΕΝΔΥΣΗ #ΚΟΣΤΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά, Επένδυση,telika, ependysi