Τα σημερινά θέματα που θα ξεχωρίσουν τους αριστούχους στις Πανελλήνιες 2021

Τελευταία ημ΄έρα για τις πανελλήνιες εξετάσεις των υποψηφίων αποφοίτων των Γενικών Λυκείων τα θέματα που «έπεσαν» χαρακτηρίζονται διαβαθμισμένης δυσκολίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν θέματα που θα ξεχωρίσουν τους αριστούχους

Σύμφωνα με τους καθηγητές της ομάδας των φροντιστηρίων Μεθοδικό τα θέματα των πανελληνίων στην Φυσική είναι διαβαθμισμένα με τα ερωτήματα των πρώτων δύο θεμάτων να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αντίθετα στο τρίτο θέμα και συγκεκριμένα τα ερωτήματα

Γ3-Γ4 απαιτείται προσοχή.

Παράλληλα το τέταρτο θέμα, έχει μεγαλύτερη έκταση και πολυπλοκότητα αλλά δεν χρειάζονται εξεζητημένες μεθοδολογίες και τεχνικές για την επίλυσή του.

Επίσης στα θέματα της ιστορίας όπως και στα άλλα μαθήματα τα θέματα στην πρώτη ομάδα είναι βατά αλλά στη δεύτερη υπάρχει κλιμακούμενη δυσκολία και χρειάζεται οι μαθητές να έχουν καλλιεργήσει την ικανότητα ανάλυσης και σύνθεσης για τις Πηγές προκειμένου να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες.

Στα σημερινά θέματα της Ιστορίας η πρώτη Ομάδα περιλαμβάνει θέματα που έχουν εξεταστεί ξανά τα προηγούμενα χρόνια και οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι δε θα συναντήσουν μεγάλη δυσκολία. Αναφέρονται στην πλειονότητά τους σε εκλογικές αναμετρήσεις και στους φορείς αποκατάστασης προσφύγων, στη συνθήκη των Σεβρών και στη δημιουργία του Εργατικού Κινήματος.

Στα ερωτήματα αυτά απαιτείται βέβαια σχετική προσοχή καθώς η ελεύθερη απόδοσή τους δε συνιστά ορθά τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη απάντηση. Επίσης, στο ερώτημα Α1(γ) το θέμα είναι συνδυαστικό από τα Β’ & Γ’ Κεφάλαια, κάτι όχι ιδιαίτερα σύνηθες.

Στη Δεύτερη Ομάδα στην πρώτη Πηγή, το θέμα -η Σύμβαση της Λωζάνης- μπορεί να χαρακτηριστεί απαιτητικό καθώς οι υποψήφιοι ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολία στην κατανόηση των παραθεμάτων και στη σύνθεσή τους με τα αντίστοιχα χωρία του σχολικού βιβλίου. Για την ανάπτυξη του θέματος, απαιτείται καλή αφαιρετική και συνθετική ικανότητα προκειμένου να επιτευχθεί καλή σύνθεση στην ανάπτυξη και παρουσίαση της απάντησης.

Τέλος στη δεύτερη Πηγή, αναφορικά με τσιφλίκια, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των στοιχείων από το σχολικό βιβλίο, καθώς υπάρχουν αναφορές σε δύο σημεία σε διαφορετικά κεφάλαια. Τα παραθέματα δεν εμφανίζουν ιδιαίτερη δυσκολία αλλά καθώς το θέμα είναι συνδυαστικό χρειάζεται εξίσου προσοχή για την ανάπτυξη τεκμηριωμένης απάντησης.

Τα θέματα στην Οικονομία είναι βατά και σχετικά αναμενόμενα και οι περισσότεροι προετοιμασμένοι υποψήφιοι δε θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Η θεωρία δεν απαιτεί την αναφορά σε εκτεταμένα χωρία και οι ασκήσεις έχουν αρκετές και χρονοβόρες πράξεις αλλά όχι μεγάλη πολυπλοκότητα.

Το τέταρτο θέμα μόνο και συγκεκριμένα το ερώτημα Δ3 είναι απαιτητικό, ώστε να ξεχωρίσουν οι αριστούχοι.

Βάσει του προγράμματος των Πανελλήνιων 2021, η «σκυτάλη» θα περάσει, εκ νέου, αύριο στους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι νωρίς ακόμα ώστε να σχηματίσει κάποιος εικόνα για τις Βάσεις.

Ο κ. Στρατηγάκης, σε άρθρο του «Ναυτεμπορική», σημειώνει ότι αιτία για αυτή την άτυπη οδηγία είναι η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, αλλά και της περσινής (όταν φοιτούσαν στη Β’ Λυκείου), που επηρέασε τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να μην είναι σωστά προετοιμασμένοι στη μεγάλη τους πλειονότητα. «Αυτό σημαίνει ότι και με ευκολότερα θέματα δεν γνωρίζουμε πώς θα ανταποκριθούν. Αν, δηλαδή, θα γράψουν καλύτερα από τους περσινούς υποψηφίους ή όχι», σημειώνει.

Το ερώτημα, συνεχίζει ο κ. Στρατηγάκης, «είναι πόσο μπορεί να επηρεάσουν οι επιδόσεις των υποψηφίων την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), για να ξέρουμε τι να περιμένουμε. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου πεδίου είναι πάντα οι χαμηλότερες, οπότε αυτές παίρνουμε ως οδηγό για να δούμε πόσο μπορεί να αυξομειωθεί η ΕΒΕ. Στον πίνακα βλέπουμε τους μέσους όρους σε κάθε μάθημα την τελευταία 5ετία. Πριν το 2016 είχαμε άλλο σύστημα εισαγωγής, με 6 εξεταζόμενα μαθήματα. Βλέπουμε ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων στα Μαθηματικά είναι από 5,79 έως 6,6.

Πέρα από το τραγικό του γεγονότος, βλέπουμε στην 6η στήλη ότι ο Μέσος Όρος των 4 μαθημάτων κυμαίνεται από 9,81 έως 10,92, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται με 0,8 για να προσδιορίσουμε τη μικρότερη δυνατή ΕΒΕ. Οι υποψήφιοι που θα έχουν μέσο όρο στα μαθήματα κάτω από το βαθμό που βλέπουμε στην τελευταία στήλη θα μείνουν εκτός ΑΕΙ», λέει.

δείτε τις απαντήσεις των σημερινών θεμάτων στις πανελλήνιες 2021

Keywords
Τυχαία Θέματα