Τα ματωμένα δάκρυα του πραγματικού Δράκουλα

Ο Δράκουλας, ο δημοφιλής βρικόλακας που μέσα στους αιώνες έγινε ήρωας χιλιάδων βιβλίων και ταινιών, σύμφωνα με μια έκθεση, στην πραγματικότητα ήταν ένας Ρουμάνος γαλαζοαίματος.

Ο Κόμης Δράκουλας είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας τον οποίο έχουν υποδυθεί αρκετοί αστέρες του Χόλυγουντ, συμπεριλαμβανομένων των Κρίστοφερ Λι και Νίκολας Γκέιτζ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, ο κινηματογραφικός αυτός χαρακτήρας βασίστηκε σε έναν πραγματικό Ρουμάνο πρίγκιπα με το όνομα Vlad the Impaler.

Τώρα, μια μελέτη αποκάλυψε μια … αιματηρή σχέση μεταξύ του πραγματικού Ρουμάνου πρίγκιπα και του φανταστικού

κόμη Δράκουλα, ο οποίος, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια, μάλλον υπέφερε από μια ασυνήθιστη ασθένεια που του προκαλούσε ματωμένα δάκρυα.

Ο κύριος ερευνητής της σχετικής μελέτης, ο καθηγητής Vincenzo Cunsolo, υπέθεσε ότι ο πραγματικός Δράκουλας πιθανότατα επηρεαζόταν από την ασθένεια που είναι γνωστή ως αιμολακρία. Τα άτομα που πάσχουν, κλαίνε με δάκρυα που έχουν την απόχρωση του αίματος, τουλάχιστον στα τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Αν και οπτικά η αιμολακρία είναι τρομακτική, δεν αποτελεί πάντα λόγο ανησυχίας. Αποτελεί σύμπτωμα πολλών ασθενειών και μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός όγκου στο σύστημα που παράγει δάκρυα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από επιπεφυκίτιδα, περιβαλλοντικές βλάβες ή τραυματισμούς. Υπήρξαν περιπτώσεις αιμολακρίας που προκλήθηκαν από ορμονικές διαταραχές σε γυναίκες, ενώ ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι συνδέεται με ακραίο στρες ή με ψυχολογική αναστάτωση.

Μεταξύ του 1448 και του θανάτου του στις αρχές της δεκαετίας του 1470, ο Βλαντ, ευρέως γνωστός ως Βλαντ Δράκουλας, υπήρξε ηγεμόνας της Βλαχίας τρεις φορές. Αργότερα αποτέλεσε την έμπνευση για τον διαβόητο κόμη των βαμπίρ στο μυθιστόρημα του 1897 με τίτλο: «Dracula» του Ιρλανδού μυθιστοριογράφου Bram Stoker.

Πάνω από 500 χρόνια μετά το θάνατό του, οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν βιομόρια από επιστολές που έγραψε ο διάσημος πολέμαρχος. Τον περασμένο Μάιο, ακριβώς 125 χρόνια μετά τη δημοσίευση του «Dracula» του Bram Stoker, η επιστημονική ομάδα απομόνωσε αίμα, ιδρώτα, δακτυλικά αποτυπώματα και σάλιο από ένα γράμμα. Η εν λόγω επιστολή, με ημερομηνία 4 Αυγούστου 1475, είχε αποσταλεί στους πολίτες του Σιμπίου (πόλη στη Ρουμανία), από έναν τύπο που αυτοπροσδιοριζόταν ως ο «πρίγκιπας των Υπεραλπικών περιοχών», ενημερώνοντάς τους πως θα μετακόμιζε σύντομα στο χωριό τους. Στο κάτω μέρος υπέγραφε με το όνομά του, Vlad Dracula.

Αν και δεν είναι πολλά τα πρωτεομικά ευρήματα, υποδεικνύουν ότι ο Δράκουλας πιθανότατα υπέφερε από αιμολακρία στα τελευταία χρόνια της ζωής του, σύμφωνα με τον Cunsolo. Επιπλέον, πιθανότατα παρουσίαζε δερματικές, αναπνευστικές και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές. Ο Cunsolo πιστεύει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια έρευνα η οποία θέτει στο επίκεντρο την κατάσταση της υγείας του πραγματικού Δράκουλα, του Βλαντ Δράκουλα.

«Σαφώς και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι περισσότεροι από ένας άνθρωποι μέσα στον Μεσαίωνα μπορεί να έχουν αγγίξει αυτό το έγγραφο, αλλά μπορεί επίσης να υποτεθεί ότι οι πιο βασικές αρχαίες πρωτεΐνες που βρέθηκαν θα πρέπει να σχετίζονται με τον Πρίγκιπα Βλαντ, ο οποίος έγραψε και υπέγραψε αυτό το γράμμα», λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό ACS Analytical Chemistry.

Πηγή: Daily mail#ΡΟΥΜΑΝΙΑ #ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα