Τα γερμανικά συνδικάτα ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τερματισμό της λιτότητας

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς θα πρέπει τώρα να πάρει θέση και να παράσχει στην Ελλάδα και ελαφρύνσεις του χρέους και τερματισμό της λιτότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος των Γερμανικών Συνδικάτων.

Ο Σύνδεσμος υπογραμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί, οι οποίοι να υποχρεώνουν την Ελλάδα, ακόμη και μετά την εκπνοή του δανειακού προγράμματος, σε μία γραμμή λιτότητας και περικοπών».

Στην

ανακοίνωση, που φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για αλλαγή γραμμής πλεύσης!» επισημαίνεται «ήταν ουσιαστικά η γραμμή των περικοπών που υπαγορεύθηκε από τη Γερμανία αυτή που οδήγησε σε ύφεση και αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ». Παράλληλα τα γερμανικά συνδικάτα αναφέρουν πως το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι πια ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, είναι κάτι που ενδεχομένως προκάλεσε σε πολλές χώρες της Ευρώπης μία «κρυφή χαρά». Αυτό, όπως σχολιάζουν, ισχύει ειδικά για τους Έλληνες πολίτες, που «έπρεπε τα τελευταία χρόνια να περάσουν πολλά, λόγω της γραμμής των περικοπών που προωθήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών».

«Από το 2010 ο Σόιμπλε φαντασιωνόταν συνεχώς έξοδο της Ελλάδας. Η Καγκελάριος Mέρκελ ζητούσε να αφαιρεθεί από τις χώρες με μεγάλα ελλείμματα το δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο. Τα προγράμματα προσαρμογής της λεγόμενης τρόικα επέβαλαν αντικοινωνικές και αντιπαραγωγικές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος, στις συντάξεις και στο εργασιακό δίκαιο και στήριξαν τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι τώρα «δίνεται η δυνατότητα να γίνουν πράξη οι αξιώσεις για μία αλληλέγγυα Ευρώπη».

Επισημαίνεται δε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εισαχθούν νέοι μηχανισμοί, οι οποίοι να υποχρεώνουν την Ελλάδα, ακόμη και μετά την εκπνοή του δανειακού προγράμματος, σε μία γραμμή λιτότητας και περικοπών. «Η αξίωση ορισμένων κρατών- μελών της ευρωζώνης να συνδεθούν οι ελαφρύνσεις του χρέους με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να απορριφθεί» τονίζουν. Ισπανία και Πορτογαλία έδειξαν ότι είναι δυνατή μία βιώσιμη, οικονομική ανάπτυξη μέσω της απομάκρυνσης από την πολιτική λιτότητας. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να λάβει τώρα και η Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση των γερμανικών συνδικάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα γερμανικά συνδικάτα ζητούν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τερματισμό της λιτότητας,