Τα «επιχειρησιακά σφάλματα» της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση της Νέας Φιλαδέλφειας πιέζουν πολιτικά την κυβέρνηση

Είναι πολύ πιθανό πάντως να υπάρξουν το επόμενο διάστημα νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο που συνδέεται με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Τα μεγάλα επιχειρησιακά σφάλματα που κατά παραδοχή και της ίδιας της κυβέρνησης, διέπραξε η ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση της διέλευσης των Κροατών χούλιγκανς από τα ελληνικά σύνορα, της ανενόχλητης πορείας τους εντός της χώρας και της τραγικής κατάληξης στη Νέα Φιλαδέλφεια, φέρνουν σε πολιτικά δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όχι μόνο δέχεται έντονη

κριτική από την αντιπολίτευση για την στήριξη που παρέχει στο νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, αλλά βλέπει να αμφισβητείται για πρώτη φορά τόσο έντονα και η ίδια η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας που μέχρι σήμερα θεωρείτο ισχυρό χαρτί για το κυβερνών κόμμα.

Η επιλογή της κυβέρνησης να συνδέει το ζήτημα της αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών με το υπηρεσιακό και μόνο επίπεδο προχωρώντας ήδη σε καρατομήσεις που επί της ουσίας προαναγγέλλεται ότι μπορεί να έχουν και συνέχεια μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην ΕΛ.ΑΣ, είναι σαφές ότι την έχει φέρει σε θέση άμυνας απέναντι στην πολιτική κριτική που της ασκείται από την αντιπολίτευση. Μία κριτική που αγγίζει πλέον και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής και ο ίδιος για ένα ζήτημα που συγκλονίζει την κοινή γνώμη, σε αντίθεση με την τακτική που έχει ακολουθήσει σε άλλες έκτακτες καταστάσεις τις οποίες έχει κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Είναι πολύ πιθανό πάντως να υπάρξουν το επόμενο διάστημα νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο που συνδέεται με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ενώ το μήνυμα που σταθερά εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι ότι δεν πρόκειται να αφεθεί καμία πτυχή αυτής της υπόθεσης χωρίς να διερευνηθεί και να αναδειχθεί.

Στην ουσία προεξοφλούνται και παρεμβάσεις εφόσον κριθεί αναγκαίο προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα "στη συστημική λειτουργία της Αστυνομίας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από την αναποτελεσματικότητά της στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Κάθε παρέμβαση ωστόσο εκ μέρους της κυβέρνησης θα συνεχίσει να γίνεται με παράλληλη φροντίδα υπεράσπισης του συνολικού έργου της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό έχει διαφανεί ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ενάντια στον "μηδενισμό και την ακύρωση της μεγάλης προσφοράς της Ελληνικής Αστυνομίας σε μια σειρά από πράγματα".

Όσον αφορά την επιμονή της αντιπολίτευσης στο αίτημα ανάληψης πολιτικής ευθύνης δια της παραίτησης του κ. Οικονόμου, αντιμετωπίζεται ως "αντιπολιτευτική υπερβολή", όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, τονίζοντας από την πλευρά του πως η κυβέρνηση έχει την γενική πολιτική ευθύνη για ότι συμβαίνει αλλά είναι μία αντικειμενική ευθύνη και όχι υποκειμενική για να ζητάει κανείς την παραίτηση του υπουργού.

Ο ίδιος ο κ. Οικονόμου έχει ξεκαθαρίσει πώς δεν θα είχε κανένα ενδοιασμό να παραιτηθεί αν και είναι μόλις δέκα μέρες σε αυτή την θέση, αν το ζήτημα είχε να κάνει με τον πολιτικό σχεδιασμό.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι η υπόθεση αυτή αγγίζει κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής με την κυβέρνηση να κατηγορείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την "ανεύθυνη στάση της διογκώνει το αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας", αλλά και το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει ότι "το "επιτελικό κράτος" αποδείχθηκε σαθρό και αναποτελεσματικό σε μια σειρά από κρίσιμα γεγονότα όπου ζητούμενο ήταν η ασφάλεια".

Το γεγονός ότι οι ολοένα και πιο σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχουν λάβει άμεσες απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ίσως και αυτό χαρακτηριστικό της δυσκολίας της κυβέρνησης στην πολιτική διαχείριση του ζητήματος των επιχειρησιακών σφαλμάτων της ΕΛ.ΑΣ στην συγκεκριμένη υπόθεση.

#ΝΕΑ_ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ #ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ #ΝΕΚΡΟΙ #ΜΙΧΑΛΗΣ_ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ #ΑΕΚ #ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ #ΕΛΑΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΛ ΑΣ, Νέας Φιλαδέλφειας,el as, neas filadelfeias