Συσκέψεις και μέτρα αποκατάστασης... την ώρα που μαίνεται η φωτιά στον Έβρο

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες στον Έβρο, όπου περισσότερα από 800.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ώρα που μαίνονται οι μάχες της Πυροσβεστικής με τις αναζωπυρώσεις, νεότερη ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων αποκαλύπτει πως η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα - τουλάιχτον έως την 28 Αυγούστου 2023, 12:28 τοπική

ώρα.

Για ενδέκατη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο ήρθαν αντιμέτωπες με εστίες στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά. Το απόγευμα της Τρίτης, μάλιστα, με «112» η Πολιτική Προστασία κάλεσε και πάλι σε εκκένωση της περιοχής Κοτρωνιά προς Γιαννούλη.

Συνολικά η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Πάρνηθα, επιχειρούσαν την Τρίτη ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζοντας διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

«Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ από το 2000»

Υπενθυμίζεται πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Μεταξύ άλλων στη δήλωσή της σημείωνε πως:

Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Σημειώνεται πως Άβαντας, Κίρκη, Αετοχώρι, Δωρικό, Νίψα και Πλάκα, είναι οι κοινότητες γύρω από την Αλεξανδρούπολη που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές.

Αναδασωτέες άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας

Με σειρά συσκέψεων που έχουν στον πυρήνα τους τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας των δασών οδεύει η κυβέρνηση προς την Ολομέλεια και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Σε χρόνο παράλληλο διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης ημέρας στην πολιτική προστασία. Η ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι, με κορμό το πρόγραμμα «Αιγίς», η τρίτη εξέλιξη του προγράμματος ΑntiNero για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και οι αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στη ΔΕΘ.

Όπως αποφασίστηκε, αναδασωτέες κηρύσσονται άμεσα οι περιοχές του Έβρου και της Πάρνηθας. Ειδική φροντίδα προβλέπεται, παράλληλα, για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

Αποφασίστηκαν ακόμη η αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση - με παράδοση από το 2024. Πιο αναλυτικά:

4 Drone «σταθερής πτέρυγας» 17 Drone προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος 80 Drone ειδικών αναγκών 13 Drone επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ) #ΜΕΤΡΑ #ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΕΒΡΟΣ #ΠΑΡΝΗΘΑ #ΣΥΣΚΕΨΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα