ΣΥΡΙΖΑ: Διατηρείται ο οδικός χάρτης για νέα ηγεσία, δυσκολίες στις υποψηφιότητες των αυτοδιοικητικών

Σε ήρεμο κλίμα εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της επιλογής υποψηφίων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και της στάσης του κόμματος στα νομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και δευτερευόντως στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, παραμένει συμπαγής σε επίπεδο

ΠΓ η πλειοψηφία η οποία είχε υπερψηφίσει τον οδικό χάρτη που περιλαμβάνει εκλογή προέδρου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, υπό τη σκιά, μάλιστα, διαρροών ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ενοχλημένος από διαφορετικές προτάσεις, τις οποίες θεωρεί επικίνδυνη κωλυσιεργία. Παρόλα αυτά, καταγράφονται ακόμη φωνές για μεταγενέστερο χρόνο προσφυγής στη βάση για εκλογή νέας ηγεσίας, όπως αυτές του Νίκου Τεμπονέρα και του Χρήστου Σπίρτζη, συγκεκριμένα για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Νέο χρονοδιάγραμμα ζήτησαν Παππάς και Πολάκης

Χθες και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος απείχε από τη σχετική ψηφοφορία στην προηγούμενη ΠΓ, πρότεινε αυτή τη φορά «να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση που θα δίνει μεν χρόνο, αλλά δεν θα πηγαίνει μακριά», ουσιαστικά φωτογραφίζοντας τις δύο κενές Κυριακές στις 24 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, δηλαδή ανάμεσα στο Σαββατοκύριακο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ (16-17 Σεπτεμβρίου) και τη διπλή κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 8 και 15 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, μια τέτοια λύση έχει το πασιφανές μειονέκτημα ότι θα μπλόκαρε τις δυνάμεις του κόμματος από τη μάχη των αυτοδιοικητικών την πιο κρίσιμη περίοδο. Ο, δε, Παύλος Πολάκης τάχθηκε με την άποψη να γίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές, τονίζοντας ότι και αυτός άλλαξε άποψη σε σχέση με την τελευταία ΠΓ. Αυτό, όμως, δεν είναι απολύτως ακριβές, καθώς και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΓ είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ ενός τέτοιου χρονοδιαγράμματος, μολονότι και αυτός δεν είχε υπερψηφίσει τις δύο σχετικές προτάσεις του Χρήστου Σπίρτζη και του Διονύση Τεμπονέρα.

Έρχονται ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων

Αν και το ζήτημα δεν τέθηκε εκ νέου σε ψηφοφορία, η πλειοψηφία των στελεχών του οργάνου απάντησε ότι δεν γίνεται να αλλάζουν διαρκώς οι αποφάσεις, αλλά και πως θα ήταν επικίνδυνο για το κόμμα να συνεχίσει ακέφαλο μέχρι τον Δεκέμβρη και μάλιστα να δώσει έτσι τη μάχη των αυτοδιοικητικών. Οπότε, πιθανόν το θέμα να τεθεί, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο, μολονότι και αυτό δεν είναι σίγουρο.

Πέρα από το γεγονός ότι μια πρόταση αλλαγής χρονοδιαγράμματος εκτιμάται με βάση τους συσχετισμούς πως δεν θα συγκεντρώσει πλειοψηφία ούτε στην ΚΕ, οι σχετικές προτάσεις Τεμπονέρα, Σπίρτζη και Παππά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορούν ενοποιηθούν σε μία, καθώς διαφέρουν και σε επιμέρους θέματα (Έκτακτο ή Διαρκές Συνέδριο) και στον ακριβή χρόνο προσφυγής στη βάση. Επιπλέον, είναι αρκετά πιθανό τις επόμενες μέρες να αρχίσουν οι επίσημες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για την προεδρία και η δυναμική που θα δημιουργηθεί να καταστήσει ξεπερασμένη τη συζήτηση για αλλαγή χρονοδιαγράμματος.

Μεγάλες δυσκολίες για τις αυτοδιοικητικές

Πάντως, η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την αδυναμία εξεύρεσης υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα, στην ΠΓ ασκήθηκε κριτική από διάφορες πλευρές στον Χρήστο Σπίρτζη, ως πολιτικό υπεύθυνο, περί ελλιπούς προετοιμασίας, η οποία σε συνδυασμό με τη συντριβή των βουλευτικών εκλογών και την διαφαινόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ για συνεργασίες έχουν οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Προκειμένου αυτή να ξεπεραστεί, εξουσιοδοτήθηκε εκ νέου η αρμόδια Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών (Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης και Κατερίνα Κνήτου από την ΠΓ, ο πρόεδρος του τμήματος αυτοδιοίκησης Θοδωρής Γκοτσοπουλος, ο πρώην αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Μίλτος Χατζηγιάννακης και ο Μαρίνος Ρουσσιάς) να προχωρήσει σε κρούσεις σε πρόσωπα και να παρουσιάσει ωριμότερη προεργασία στην επόμενη ΠΓ, η οποία θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη. Μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν ήταν αυτό του πρώην μπακσεμπολίστα Νίκου Παππά για το δήμο της Αθήνας και περισσότερο του απερχόμενου δήμαρχου Νίκαιας-Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη για την περιφέρεια Αττικής. Επίσης, φαίνεται να μην προκρίνεται μια γενικευμένη επιστράτευση κορυφαίων στελεχών του κόμματος και εκλεγμένων βουλευτών για κάθοδο σε δήμους και περιφέρειες.

Επιφυλάξεις στο νομοσχέδιο για τους απόδημους

Σε ότι αφορά το ζήτημα της στάσης του κόμματος στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου φαίνεται να προσανατολίζεται σε μια καταρχήν επιφυλακτική στάση σε αυτό της άρσης των προϋποθέσεων για τη ψήφο των αποδήμων. Σήμερα το πρωί, η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος θα συναντήσουν τον προσωρινό πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο προκειμένου να του παρουσιάσουν τις θέσεις της ΝΔ. Λίγο μετά, ο κύριος Φάμελλος αναμένεται να παρουσιάσει 3 άξονες προτάσεων του κόμματος του, στις οποίες πιθανότατα να περιλαμβάνεται και μια «κόντρα ρελάνς» για τη διευθέτηση της ψήφου όσων εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ζήτημα που αφορά ιδίως όσους δουλεύουν σεζόν στον τουρισμό.

Αύριο η ανακοίνωση των τομεαρχών

Τέλος, αύριο θα συνεδριάσει το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσει για τους βουλευτές στους οποίους θα ανατεθεί η συμμετοχή στις Επιτροπές της βουλής, καθώς και του τομεάρχες του κόμματος.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΗΓΕΣΙΑ #ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ #ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Διατηρείται,syriza, diatireitai