Συνέδριο ΚΕΔΕ: Η Αυτοδιοίκηση έχει τη δυναμική να κρατήσει ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες

Στη δυναμική της Αυτοδιοίκησης να κρατήσει ζωντανές τις τοπικές κοινωνίας, σε μια περίοδο που η πλειονότητα των πολιτών ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα και στην ενδεχόμενη δυνατότητά της να πρωτοστατήσει στην έξοδο από την κρίση, αναφέρθηκε η πλειονότητα των εκπροσώπων των κομμάτων που μίλησαν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, στα Ιωάννινα

Εντονα τέθηκε από ομιλητές το ζήτημα του απογαλακτισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική Διοίκηση, ώστε να μεταλλαχθεί σε ένα σύστημα Τοπικής Διακυβέρνησης.

Ο δημοτικός

σύμβουλος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε το μέλος Πολιτικής Γραμματείας, Νίκος Σοφιανός και με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Αθήνας. Ο κ. Σοφιανός υπογράμμισε πως "το συνέδριο διεξάγεται σε μια πολιτική συγκυρία, που επιτρέπει να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, για την ζωή, για τα δικαιώματα, πέραν από μεγάλα λόγια και τα συνθήματα, καθώς η λαϊκή πλειοψηφία, βρίσκεται στη μέγγενη, στο στόχαστρο της πολιτικής της κυβέρνησης, των εταίρων της, της Ε.Ε και του κεφαλαίου".
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε πως το κόμμα του αντιστέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές σε κράτος, δήμους, περιφέρειες επιδιώκει την οργάνωση της πάλης και εναντιώνεται σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές, που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Μάλιστα, κάλεσε "όσους από τους αιρετούς, που επιμένουν να έχουν ως αφετηρία και έγνοια την αγωνία και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στην λογική, για το πως οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά να συμμετέχουν με τη μεγάλη προσπάθεια, να ηττηθεί αυτή η πολιτική και να απαξιωθούν οι φορείς της, που την υλοποιούν και στους Δήμους.

Ο πρώην Γ.Γ. ΥΠΕΣ Γιάννης Ιωαννίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Γιάννης Ιωαννίδης, γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ευχαρίστησε τους αιρετούς και τα στελέχη του θεσμού, που σε δύσκολες συνθήκες κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζουν. Ολοκλήρωσε δε τον χαιρετισμό του λέγοντας: «Οποιος τολμάει στο τέλος δικαιώνεται».

Ο περιφερειακός συντονιστής Ηπείρου για το ΠΟΤΑΜΙ Πέτρος Μπούγιας

Ο Πέτρος Μπούγιας περιφερειακός συντονιστής Ηπείρου για το Ποτάμι, ανέφερε πως στο ερώτημα, εάν η αυτοδιοίκηση μπορεί να πρωτοστατήσει στην έξοδο από την κρίση η απάντηση είναι ναι, με την προϋπόθεση να πάψει να αποτελεί μια μικρογραφία της κεντρικής διοίκησης και να μεταλλαχθεί σε ένα σύστημα Τοπικής Διακυβέρνησης. Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτό προϋποθέτει την οικοδόμηση μιας διαφορετικής στρατηγικής, από αυτή που έχει ως τώρα.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής ΑΝΕΛ Ιωαννίνων Ευάγγελος Κούτσης
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής ΑΝΕΛ Ιωαννίνων, Ευάγγελος Κούτσης, τόνισε κατά την ομιλία του, πως με σεβασμό στον θεσμό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες , έχουν διαβουλεύσεις με τοπικές κοινωνίες και στελέχη που υπηρέτησαν και υπηρετούν στην Αυτοδιοίκηση. Οι ΑΝΕΛ, υπογράμμισε, "πιστεύουν στην απλή αναλογική ,γιατί έτσι εξασφαλίζεται η ανόθευτη έκφραση της βούλησης των πολιτών".

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Οδυσσέας Δήμου
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Οδυσσέας Δήμου, χαιρέτησε τις εργασίες του συνεδρίου το οποίο, όπως είπε, διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία και έστειλε μήνυμα ενότητας. Όπως τόνισε, τα προβλήματα είναι κοινά, χωρίς κομματικό χρώμα και αφορούν όλους και η λύση τους απαιτεί πολιτική τόλμη , συνεργασία και δουλειά από τον καθένα χωριστά. Τοποθετούμενος στο ζήτημα της απλής αναλογικής είπε πως αυτή, αποτελεί έκφραση δημοκρατίας, στο μέγιστο βαθμό της.

ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα