Συνεχίζονται οι μάχες στον πόλεμο της Ουκρανίας, απομακρύνονται άμαχοι από τη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία, ετοιμάζει σήμερα νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων από την πολιορκημένη και κατεστραμμένη πόλη. Οι προειδοποιήσεις Ζελένσκι και οι μάχες που εξελίσσονται.

Κατά την 37η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν

τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το Πεντάγωνο προειδοποίησε για «παρατεταμένη» σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό, που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών της στρατηγικής σημασίας πόλης στην Αζοφική Θάλασσα, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 160.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, η κατάληψη της οποίας θα επέτρεπε στους Ρώσους να εξασφαλίσουν μια εδαφική συνέχεια, από την Κριμαία μέχρι τις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονμπάς. Η απομάκρυνση αμάχων, που εδώ και εβδομάδες ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί, διεξάγεται πλέον σταδιακά.

«Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι την Παρασκευή λειτούργησαν σε τρεις περιφέρειες: του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Ζαπορίζια. Καταφέραμε να σώσουμε 6.266 ανθρώπους, 3.071 από τους οποίους από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω βίντεο.

Εξάλλου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ετοιμάζει επιθέσεις σε Ντονμπάς και Χάρκοβο, λέγοντας πως η κατάσταση στα ανατολικά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, ενώ για το βόρειο τμήμα της χώρας είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν αργά αλλά αισθητά.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η αντιαεροπορική άμυνα απέτρεψε πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, λίγες ώρες μετά από χτύπημα 3 πυραύλων σε κατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη, με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί τη Μόσχα και ακολούθως το Κίεβο, με στόχο να επιδιώξει μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα χορηγήσουν 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σύμφωνα με τους New York Times, θα συνεργαστούν με συμμάχους για τη μεταφορά αρμάτων μάχης σοβιετικής κατασκευής, ώστε να ενισχυθεί η άμυνα στην περιοχή του Ντονμπάς.

Εξάλλου, κατά τη σύνοδο ΕΕ-Κίνας, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν προειδοποίησαν εμμέσως πλην σαφώς το Πεκίνο με επιπτώσεις στον τομέα των επενδύσεων εάν υπάρξει απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία. Η Κίνα τόνισε ότι θα επιδιώξει την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά με τους δικούς της όρους, αποκρούοντας την πίεση για μία πιο σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνεχίζονται, Ουκρανίας, Μαριούπολη,synechizontai, oukranias, marioupoli