Συναγερμός στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό: Νέος συντονιστής ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού κύματος προς τη χώρα μας από την Τουρκία, αλλά και έπειτα από τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην ενδοχώρα μετά την εφαρμογή του σχεδίου μεταφοράς των αιτούντων άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, για καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, αποφασίστηκε να οριστεί ειδικός συντονιστής ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η απόφαση

αυτή ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς παρατηρήθηκαν αστοχίες και τεχνικά λάθη στον συντονισμό του μεταναστευτικού και την μεταφορά των προσφύγων τους από τα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στα Βρασνά της Θεσσαλονίκης, όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν περίπου 400 πρόσφυγες. Κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας στη μεταφορά των προσφύγων στα Βρασνά, προσπάθησαν αρχικά να εμποδίσουν τη διέλευση των λεωφορείων που τους μετέφεραν σε ξενοδοχεία της περιοχής και, μάλιστα, έστησαν μπλόκα σε διάφορα σημεία των δρόμων.

Τα συνολικά εννέα λεωφορεία με τους πρόσφυγες έφτασαν στα ξενοδοχεία περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα με τη βοήθεια της αστυνομίας και κινούμενα από παράδρομους, ωστόσο οι πρόσφυγες δεν μπόρεσαν να καταλύσουν σε αυτά, καθώς οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων (ενδεχομένως φοβούμενοι και το τι θα ακολουθήσει από τις αντιδράσεις του κόσμου), είχαν κλειδώσει τα ξενοδοχεία! 

Μάλιστα, ανάρτησαν μία επιθετική ανακοίνωση τονίζοντας πως οι πρόσφυγες «δεν είναι ευπρόσδεκτοι στον τόπο μας. Ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «τα ήθη και τα έθιμα κινδυνεύουν να χαθούν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Άλλωστε, οι κάτοικοι των Βρασνών είναι γηγενείς και όχι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και κατοικούν σε αυτόν τον τόπο περισσότερα από 2.000 χρόνια».

Επισήμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Dikaiologitika News, το Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέει ευθέως την αλλαγή που αποφάσισε στο ηγετικό συντονιστικό κλιμάκιο με τις αντιδράσεις των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής και την επακόλουθη επαναπροώθηση των προσφύγων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αντιδράσεις ότι οι αντιδράσεις δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν.

Μεγάλο το πρόβλημα σε όλη τη χώρα

Πέρα από τις αντιδράσεις για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων, το προσφυγικό φαίνεται να μην ελέγχεται καθώς, τις τελευταίες 15 ημέρες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρά σχέδιο για την μετακίνηση τις επόμενες 3-4 εβδομάδες τουλάχιστον 3.000 ατόμων από τα κέντρα υποδοχής των νησιών στην ενδοχώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα